*Nettavisen* Nyheter.

Her blir de ført bort for å bli henrettet

FØRES BORT: Bildene viser det som skal være irakiske soldater som blir brakt av gårde på lasteplan til et område der de blir tvunget til å ligge med ansiktet ned med hendene bakbundet. Et annet bilde viser at det skytes med automatvåpen mot gruppen. Foto: Faksimile (Twitter)

ISIL publiserer bilder av massedrap på Twitter.

Rystende bilder av massedrap på irakiske soldater er lagt ut på sosiale medier. Soldatene på bildene skal være tatt til fange av opprørere fra jihadist-gruppen ISIL (Den islamske staten Irak og Levanten), og bildene er publisert på en av grupperingens egne Twitter-kontoer, skriver den australske avisen Sidney Morning Herald søndag.

Bildene viser et titall soldater som blir brakt av gårde på lasteplan til et område der de blir tvunget til å ligge med ansiktet ned med hendene bakbundet.

Hevder å ha henrettet 1700

På et nytt bilde ser man en av opprørerne som synes å likvidere soldatene med automatvåpen. Det neste bildet viser en haug med livløse kropper.

Lørdag kunngjorde ISIL på Twitter at de hadde henrettet 1700 sjiasoldater, men dette er ennå ikke bekreftet.

FN har allerede uttrykt bekymring over rapporter om at soldater, politi og sivile blir drept i stort antall i byer som ISIL har overtatt.

Navi Pillay, FNs høykommisær for menneskerettigheter, uttrykte fredag alvorlig bekymring for situasjonen i Irak.

- Omfanget av drap på sivile er ennå ikke kjent, men rapporter antyder at det kan være snakk om hundrevis av drepte og at antallet skadde har nådd 1000, uttalte hun ifølge en pressemelding fra FN.

Tror bildene er ekte

Så langt har ingen kunnet verifisere ektheten av bildene som er lagt ut på Twitter, men de synes å være ekte, skriver Sidney Morning Herald. Massedrapene kan ha funnet sted nær byen Tikrit, 150 kilometer nord for hovedstaden Bagdad.

Fakta

Fakta om ISIL

- Jeg tror bildene er ekte, sier Thomas Hegghammer, forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt til Dagbladet.

Han sier han ikke ser noen grunn til at man ville forfalsket bildene og han spår at den sekteriske konflikten mellom sjia- og sunnimuslimer vil øke.

Har startet motoffensiv

Samtidig melder irakiske myndigheter at de har startet en motoffensiv mot ISIL for å gjenerobre opprørskontrollerte byer og områder.

- Dette er begynnelsen på slutten for ISIL, sa Iraks statsminister Nuri al-Maliki i en tale som ble sendt på TV lørdag ifølge NTB.

Talen ble holdt i byen Samarra dagen i forveien. Det var her ISILs raske framrykking sørover i Irak til slutt ble stanset.

- Samarra er ikke siste skanse, men et samlingspunkt og et springbrett for å frigjøre hver eneste tomme som er vanhelliget av disse forræderne, sa Maliki i talen til byens forsvarsstyrker.

Irakiske regjeringsstyrker og militsgrupper har presset ISIL ut av flere byer nord for Bagdad de siste dagene. Al-Mutasim, Ishaqi, Muqdadiya og Dhuluiya er frigjort, og opprørere er blitt jaget ut i den omkringliggende ørkenen, melder NTB.

Under ser du et utvalg av bildene som er publisert på det som skal være en av ISILs egne Twitter-kontoer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile (Twitter)


Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile (Twitter)
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.