RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her blir han merket med glødende jern

Foto: Petr David Josek (AP)
Sist oppdatert:
- Du kan kjenne duften av brent kjøtt, sier 27-åringen.

Aktivisten Sasha Boojor lot seg selv bli merket med glødende jern i sentrum av Praha onsdag. Han er én av elleve aktivister som krabbet ut av et bur, iført svarte shorts og metallenke rundt halsen, for så å bli brennmerket med tallet «269».

Aksjonsformen har sitt opphav fra Tel Aviv, hvor et knippe dyrevernaktivister startet å brenne seg selv med glødende jern i fjor høst for å sympatisere med dyr som blir merket i fangenskap.

Aksjonsgruppen er motstandere av at dyr blir brukt til menneskeføde, forskning og underholdning. Gruppen, som kaller seg «269Life», går dermed noe lenger enn andre moderate dyrevernaktivister som kjemper for å bedre forholdene til dyr i fangenskap.

- Duften av brent kjøtt
Navnet «269Life» stammer fra tallet som var brennmerket på en kalv aktivistene traff på en israelsk gård i fjor. De valgte dette tallet for å identifisere seg med kalven, som for øvrig fortsatt er i live.

- Vårt mål er å bringe smerten og redselen, som dyr blir utsatt for, opp fra det undertrykte mørket og fram i hverdagslyset, uttaler gruppen på sine nettsider.

Aktivisten Sasha Boojor har deltatt i flere tilsvarende aksjoner, deriblant i fjor høst i Tel Aviv. Da sa han følgende om aksjonsformen:

- Det som er virkelig ubehagelig, er følelsen av at huden blir revet av, og du kan kjenne duften av brent kjøtt, sa 27-åringen som er fra Tel Aviv.

- Du føler at du mister kontroll, og det er lett å identifisere seg med hvordan dyrene har det når de er i samme situasjon, sa han.

- En intens opplevelse
Den kontroversielle gruppen har vokst seg store på Internett etter at de la ut en video på YouTube. Videoen, som viser én av aksjonene til gruppen, har blitt sett av 270.000. I tillegg har gruppen en Facebook-side med 33.000 tilhengere.

Aksjonsformen har det siste året spredd seg til flere land som USA, Italia, Argentina og Tsjekkia.

- Som jeg ventet, så var det en veldig intens opplevelse. Nå føler jeg meg enda mer motivert til å kjempe for dyrenes rettigheter, sier aktivisten Ondrej Kral, som også deltok på onsdagens aksjon i Praha, til nyhetsbyrået AP.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Jøder ble også merket
Boojor mener brennmerking-aksjonen har en spesiell betydning i Israel, ettersom jødiske ofre ble merket med identifikasjonsnumre under Holocaust.

Uri Hanoch (85), som overlevde konsentrasjonsleirene til nazistene, mener sammenligningen er en synd.

- Merking av dyr handler om identifisering. Å gjøre det mot mennesker er en skam, sier han til nyhetsbyrået AP.

Videoen under er fra en av aksjonene til 269Life.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere