*Nettavisen* Nyheter.

Her brenner de Obama

Foto: STRINGER/IRAN (REUTERS)

Dette er første gang at noen brenner bilder av påtroppende president Barack Obama.

Iranske demonstranter satte fyr på store bilder av Barack Obama for å protestere mot USAs passive holdning overfor krigen på Gazastripen.

Dusinvis av mennesker hadde samlet seg i Teheran for å vise misnøye over den israelske offensiven.

Demonstrantene ropte slagord som: «Død over Obama».

Iranske demonstranter har en rekke ganger brent bilder av amerikanske presidenter, men dette er første gang Obama blir utsatt for denne behandlingen, bare en uke før han tiltrer som president.

Iranske myndigheter har fordømt USA fordi de ikke gjør mer for å forhindre krigføringen på Gazastripen, skriver The Times.

Demonstrasjonen ble holdt utenfor den sveitsiske ambassaden i Teheran, som har håndtert amerikanske interesser i landet i tre tiår.

To millioner besøkende
Barack Obama tiltrer som USAs første svarte president neste uke. Han skal sverge på bibelen til Abraham Lincoln når han blir tatt i ed på Capitol Hill kl. 18.00 tirsdag kveld norsk tid. Det blir satt opp ti store TV-skjermer samt 100 høyttalere for publikum.

Ifølge noen anslag vil det være mellom 1,5 og to millioner besøkende i hovedstaden under tiltredelsen. Innbyggertallet i Washington D.C. er normalt 600.000.

Presidenttiltredelser har aldri generert slike store folkemengder, og 8000 politimenn og 11000 soldater skal bistå med sikkerheten under tiltredelsen. Det er Secret Service som har hovedansvaret for sikkerheten på arrangementet.

Hermetisk lukket
Et område på ni kvadratkilometer i hovedstaden blir hermetisk lukket og forseglet fra mandag til onsdag. I tillegg blir luftrommet over byen og vannveiene midlertidig stengt.

Publikum som skal overvære tiltredelsen blir sluset gjennom 13 kontrollposter, og de blir nektet å ha med seg gjenstander som ryggsekker, vannflasker og paraplyer inn på området.

Etter innsettelsen blir det en militærparade hvor presidentfamilien vandrer opp Pennsylvania Avenue til Det hvite hus.

Deretter er det duket for en kjempefest i hovedstaden og byens vannhull har fått forlenget skjenkebevillingen med flere timer i anledning av begivenheten.

Obama arrangerer ti offisielle ball og i tillegg vil det bli arrangert en rekke private markeringer i hovedstadsområdet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.