*Nettavisen* Nyheter.

Her brenner de piratene

Den indiske marinen bombet et fartøy sønder og sammen under et sammenstøt med pirater i Adenbukta.

24.11.08 16:19

Den indiske marinen offentliggjorde et bilde av det som angivelig er et piratfartøy som ble beskutt utenfor kysten av Somalia i forrige uke.

LES OGSÅ:- Vi senket piratenes flaggskip

Piratvirksomheten i Adenbukta har eksplodert det siste året, og mer enn ni land har sendt krigsskip til området for å bekjempe piratene. Men analytikere mener det nesten er umulig å patruljere det enorme området hvor piratene herjer, melder BBC.

De siste tolv månedene har somaliske pirater mottatt om lag150 millioner dollar i løsepenger, ifølge kenyanske myndigheter.

Indiske sjømenn forteller nå om hvordan det var å bli holdt som gisler av piratene om bord i et tankskip i nesten to måneder.

18 indiske sjømenn, to filippinere, en bangladesher og en russer var om bord i tankskipet «MV Stolt Valor» da det ble kapret av pirater for to måneder siden.

30 pirater gikk til angrep
Ifølge gislene var det til sammen 30 pirater som deltok i aksjonen. De avfyrte rakettdrevene granater fra en speedbåt før de bordet tankeren og truet mannskapet på livet.

Gislene om bord i det japanskeide fartøyet ble løslatt mot en løsepengesum på 2,5 millioner dollar i forrige uke. Fire av sjømennene ankom Mumbai mandag morgen.

20 år gamle Naveed Burombka fortalte under en pressekonferanse i Mumbai om den dramatiske hendelsen.

- Først avfyrte de rakettdrevene granater mot skipet, men bommet med 10-15 meter, sier han.

- Deretter bordet de fartøyet. Det var ingen som skjønte hva som skjedde. De var væpnet med automatvåpen, rakettdrevene granater og elektrosjokkvåpen, forteller 20-åringen til nyhetsbyrået AFP.

- De var narkomane
Et annet besetningsmedlem forteller at de ble tvunget til å oppholde seg på broen under hele gisselsituasjonen.

- Alle de 22 besetningsmedlemmene måtte oppholde seg på broen. Vi måtte til og med sove der. Det var veldig strengt. Vi måtte spørre om tillatelse for hver minste ting, sier Allister Fernandes.

- Hvis man gjorde motstand, så skjøt de deg. De var narkomane og deres eneste mål var å få penger, legger han til.

Fernandes forteller at ingen om bord ble fysisk skadd, men at de ble utsatt for en enorm psykisk påkjenning.

Alt tydet på at piratene hadde fortløpende forhandlinger med indiske myndigheter - samtidig som at de holdt kontakt med andre pirater som oppholdte seg i samme farvann.

Militærmakt
Samtidig meldes det mandag at piratene kreve 15 millioner dollar for å frigi den kaprede supertankeren «Sirius Star». Det saudiarabiske skipet ble bordet sist helg, noe som er den største kapringen i maritim historie. Det opplyser en islamistleder med forbindelse til piratene mandag, ifølge Reuters.

«Sirius Star» har et mannskap på 25 om bord og en oljelast til en verdi av 100 millioner dollar.

De mange kapringene har fått internasjonal oppmerksomhet, og stadig flere land sender marinefartøy til området. Iranske myndigheter sa mandag de vil bruke militærmakt om nødvendig mot piratene.

- Iran ser det slik at denne typen hendelser bør det reageres svært sterkt mot. Iran har kapasitet til å konfrontere piratene, sier visetransportminister Ali Taheri til den iranske avisen Ebtekar, melder Reuters.

Sist uke ble det iranskeide skipet «Delight» kapret utenfor kysten av Somalia, med et mannskap på 25 om bord og en frakt på 36.000 tonn hvete.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.