*Nettavisen* Nyheter.

Her brenner oljeriggen

Foto: (AP Photo/US Coast Guard)

Elleve mennesker er fortsatt savnet etter gasseksplosjonen om bord på oljeriggen.

22.04.10 13:40

Den amerikanske Kystvakten iverksatte en omfattende redningsaksjon da en gasseksplosjon inntraff på oljeriggen Deepwater Horizon, som eies av amerikanske Transocean, sent tirsdag kveld lokal tid.

Store deler av oljeplattformen ble satt i brann, og hele seks brannfartøy jobbet intenst med å slukke den katastrofale brannen utover kvelden onsdag.

- Dette er selvsagt en katastrofe, sier talsperson for Kystvakten, Mike O'Berry, melder CNN.

Minst 17 mennesker ble skadd, og redningsmannskaper søker fortsatt etter elleve savnede personer i havområdet rundt riggen.

Søket fortsetter utover natten lokal tid, men det er ukjent om de savnede klarte å komme seg om bord i en redningsflåte.

126 om bord
Myndighetene har iverksatt en granskning av brannen, men ingenting tyder på at det var et terrorangrep, opplyser Kystvakten.

126 mennesker var om bord på oljeplattformen da eksplosjonen inntraff. Alle med unntak av de savnede, er evakuert til fastland.

Flere av de skadde er lagt inn på sykehus med alvorlige skader.

- Vi er dypt preget av denne hendelsen. Våre tanker og bønner går til besetningsmedlemmene av Deepwater Horizon og deres familier, sa visepresident for Transocean, Adrian Rose, onsdag kveld.

Oljeplattformen ligger i Mexicogolfen, 83 kilometer sør for Venice i delstaten Louisiana.

Ifølge Rose skjedde ulykken uten forvarsel, og det hadde blitt gjennomført minst tre sikkerhetsinspeksjoner på riggen siden januar.

Flere medier meldte onsdag at det var fare for at riggen skulle tippe over. Men Rose opplyser at faren for dette er over, til tross for at oljeplattformen fortsatt krenger ti grader.

Oljeselskapet BP mener det ikke er fare for noen oljeforurensning i havet.

- Hvis det er forurensning, så tror vi det vil være minimalt fordi mesteparten av oljen og gassen har brent opp, sier visepresident i BP, melder CNN.

Norske aner
Selskapet som i dag heter Transocean Inc. bygger på sammenslutningen av flere store norske riggselskaper.

Transocean ASA ble verdens største riggselskap etter gigantfusjoner der Ross Offshore og Wilrig slo seg sammen med amerikanske Sonat Offshore Drilling.

Selskapet tok da navnet på det norske selskapet, og har fortsatt mange norske ansatte. Transocean er i dag verdens største riggselskap, og store på norsk sokkel. Selv om norske Statoil har en stor virksomhet i golfen, er det britiske BP Exploration & Production Inc. som er operatør på Deepwater Horizon.

Her ser du video av brannslukningsarbeidet:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.