RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her brente de heksene

Sist oppdatert:
I disse smugene i den italienske festningen kan du fornemme gjenferdene etter heksene som ble brent og torturert til døde.

(SIDE2): Skal du til Italia og ønsker å dra utenom de oppløyde turistløypene, er det ett sted du bare må dra: Til Triora – en bortgjemt perle tre mil inn i landet for byen San Remo.

Skuespiller Per Christian Ellingsen, mest kjent som ”Elling” har oppdaget hekselandsbyen. Han holder, ifølge sin egen hjemmeside, på å restaurere et slott på toppen av landsbyen.

SE BILDEKARUSELL NEDERST I SAKEN

Halvannen time med minibuss på smale, svingete veier vekk fra Italias riviera, ligger mystiske Triora. Landsbyem klamrer seg fast på en åskam – godt beskyttet mot fortidens fiender av en massiv festning.

Under Trioras storhetstid bodde det 3000 mennesker her. Nå er de fleste husene inne i festningen forlatt.
Under Trioras storhetstid bodde det 3000 mennesker her. Nå er de fleste husene inne i festningen forlatt.

Ingen rom ledig
Vi er tre norske jenter som reiser sammen. En sen junikveld kommer vi omsider fram – etter en busstur blandet med skrekkblandet fryd på de smale, svingete fjellveiene.

Trioras eneste hotell er stengt denne kvelden på grunn av oppussing. Landsbyens eneste bed and breakfast, med sine tre rom, er fullt.

Snart senker mørket seg over landsbyen – og uten bil flere kilometer unna nærmeste tettsted er det bare en ting å gjøre: Å be om hjelp.

Den lokale kunstneren Riccardo blir løsningen. Han har et ekstra soverom vi kan leie mot en billig penge.

At vi kommer fra Norge, er stjerne i boka.

- Er dere norske? Det er en norsk skuespiller – Elling eller noe – som har kjøpt hus her, forteller Riccardo blidt.

Heksebyen Triora:

Triora ligger 776 meter over haveti regionen Liguria i Nord-Italia. Innbyggere: 425

Hvordan komme seg dit:
Fly til Monaco eller Nice. Hvis du ikke leier bil, kan du ta toget til San Remo og lokalbussen de neste tre milene inn i landet til Triora.

Telefonnummer til turistinformasjonen i San Remo: 0184 59 059.

Opplevelser:
Rundt Triora ligger skogkledde fjell i alle retninger. Landsbyen er et perfekt utgangspunkt for fjellturer opp i flere tusen meters høyde. Stedets eneste hotell selger en bok med detaljerte beskrivelser fra de mange rutene du kan velge. Her er alt fra korte turer langs kjerreveier der markjordbær og timian vokser, til lange dagsetapper i bratt og ulendt terreng. Husk å ta med deg en kjepp når du går av sted, så har du noe å skremme vekk slangene med.

I landsbyens eneste museum ”Museo Etnografico e della Stregoneria” får du servert hele historien om heksebrenningene på 1500-tallet.

Overnatting:
Riccardos workshop: 18 euro per person

B&B “La Tana delle Volpi” inne i festningen: 110 euro for et tremannsrom

Hotellet Colombo d’oro, med utsikt over festningen og de grønne åskammene: 70 euro for et dobbeltrom

B&B i festningen
Dagen etter våkner vi til Triora innpakket i tåke. Vi går på oppdagelsesferd på de smale, brosteinsbelagte gatene inne i festningen.

Her finner vi det som blir vårt neste overnattingssted - en bed and breakfast av de helt sjeldne.

Gjennom et kaldt og tomt rom, ned en kjellertrapp, forbi en resepsjon og ned nok en kjellertrapp. Det er inngangen til B&B. Vær rask – strøm er dyrt og de tidsinnstilte lampene i taket lyser ikke for at du skal ha tid til å stoppe opp på veien ned.

Der nede åpenbarer tre nyoppussede, lyse soverom seg – hvert rom med bad og egen balkong. Se fram til en natt der gjenferd kan finne på å banke på døra!

Flaggermus
Triora er som hentet ut av en historisk film fra 1400-1500-tallet. Under storhetstiden i de riktig gamle dager skal det ha bodd hele 3000 mennesker innenfor murene. Nå er innbyggertallet redusert til en drøy tiendedel. Overalt i borgen står dører på gløtt – inn til hus som er fraflyttet for lenge, lenge siden.

Det er ned hit vi tar turen når mørket siger på. I de uttallige undergangene lurer flaggermusene. I de mørke krikene og krokene henger spindelvevet tett. Du går rundt en sving, og aner ikke hva som venter deg på den andre siden.

Ikke kan du veien tilbake heller – labyrinten av små gater og smug har gjort at du har mistet retningssansen for lengst. Her nede er det tyst som i graven. Menneskene som bor i de få bebodde husene gir ikke en lyd fra seg når klokken har passert elleve.

Torturredskapene
Gatelyktene – og av og til et stearinlys hengende på en husvegg – lyser opp gatene. Du ser en halvåpen dør, men tør ikke åpne.

Her – innenfor borgens tykke murer - brente de heksene under inkvisisjonen. Landsbyens eneste museum viser fram torturredskapene som ble brukt mot kvinner de mente sto i forbindelse med djevelen. Gapestokken der heksene sto til spott og spe er ustilt, det samme er trestokkene de ble bundet fast til før de ble tatt av dage.

Den uhyggelige fortiden velter inn over deg der du forsiktig tar deg fram i de mørklagte smugene nattestid. Men den står i grell kontrast til den sjarmerende byen med den overøsende gjestfriheten som møter deg så fort sola står opp igjen.

Les mer om ferie og reise her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere