Gå til sidens hovedinnhold

- Her bruker Hamas ambulanser

Dette kan være beviset på at Hamas bruker ambulanser i krigføringen mot Israel. Se video.

På YouTube og andre nettsider er det publisert videoer som angivelig viser at militante Hamas-tilhengere bruker FN-ambulanser til militære formål.

Tittelen på videoen som ligger nederst i saken lyder: Hamas bruker FN-ambulanse til å smugle terrorister i Gaza.

Les også: - Bombet sykehus med 500 mennesker

Ikke verifisert
Men videoenes autentisitet er ikke verifisert og det er heller ikke bekreftet at det faktisk er Hamas som opptrer i opptaket.

- Vi har flere bevis på at Hamas kynisk utnytter sivilbefolkningen, sier talsperson for den israelske hæren, Gili Dvash, til Nettavisen.

Israelske militære kilder har gjentatte ganger sagt at Hamas gjemmer seg blant, og utnytter sivilbefolkningen.

En høyerestående offiser sa søndag at Hamas-terrorister prøver å krysse separasjonslinjen som Israel har satt opp mellom det nordlige og det sørlige Gaza gjemt i Røde Kors-ambulanser.

Stemte ikke
Midtøsten-ekspert Are Hovdenakk, som har Hamas som spesialfelt, har selv bodd i Gaza i tre år.

Hovdenakk opplevde flere ganger under sitt Gaza-opphold at Israel bombet sivile mål, som angivelig ble brukt av Hamas som skjulested.

Men i ettertid viste det seg at dette ikke stemte.

- Jeg er skeptisk så lenge kildene er det israelske forsvaret. Sånne påstander om at militante har brukt FN-biler og ambulanser, har alltid blitt tilbakevist av FN. Jeg har aldri sett at slike påstander har blitt bekreftet, sier Hovdenakk til Nettavisen.

Kritisk til opptaket
Hilde Henriksen Waage, Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, utelukker ikke at Hamas’ militante ving al-Qassam benytter seg av ambulanser til militære formål. Men er likevel skeptisk til videoen.

- Jeg vil være utrolig kritisk til enhver ting som blir lagt ut på YouTube. Vi vet ikke hvem som har lagt det ut. Den første taperen av krigen er sannheten, sier Waage og understreker at det ikke finnes internasjonale presse som kan rapportere fra Gaza.

Den palestinske journalisten Khader al-Zanoon bor i Gaza by og har fått opplyst fra Dr. Moawia Hassanin ved det palestinske helsedepartementet, at 30 ambulanser så langt har blitt truffet i israelske angrep.

- 13 ambulansesjåfører eller helsepersonale har blitt drept i angrep siden Israel startet offensiven, sier Khader al-Zanoon til Nettavisen.

Men Khader har aldri vært vitne til at Hamas’ militante fløy benytter seg av ambulanser og FN-biler i krigføringen.

- Nei, nei, de bruker ikke ambulanser så vidt jeg vet. Men jeg ringer deg hvis jeg ser at de gjør det, sier al-Zanoon.

Et stygt spill
Midtøsten-ekspert Jørgen Jensehaugen ved Prio, mener derimot det er sannsynlig at Hamas bruker ambulanser til våpentransport og andre militære formål.

- Ja, det stemmer nok at Hamas eller andre militante grupper tidvis bruker ambulanser. Samtidig er dette et stygt spill som spilles, for det er også tydelig at Israel overdriver denne bruken for å sverte dem, sier Jensehaugen.

Ifølge internasjonal lov er det verken lov til å benytte seg av ambulanser til militære formål, eller å bombe ambulanser som blir misbrukt til militære formål.

- Selv om en part har brutt loven, er ikke det en tilgang for den andre parten å bryte loven, sier han.

- Per definisjon er ambulanser sivile mål selv om den transporterer våpen. Det er en krigsforbrytelse idet du bestemmer deg for å bombe den, sier Jensehaugen.

- Fordi Israel har innført pressesensur på Gazastripen, er det umulig å bekrefte eller avkrefte dette. I prinsippet kan Israel ha produsert disse bildene selv, legger han til.

Legene Mads Gilbert og Erik Fosse, samt sykepleier Dagfinn Bjørklid som befinner seg på Shifa-sykehuset i Gaza by, har flere ganger hyllet den heltemodige innsatsen til de palestinske ambulansesjåførene.

- De er de virkelige heltene, har de tidligere uttalt.

HTML EMBED
Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?