RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her bruker Obama vetoretten for femte gang

BRUKTE VETORETTEN: Barack Obama tok virkemiddelet i bruk for femte gang.
BRUKTE VETORETTEN: Barack Obama tok virkemiddelet i bruk for femte gang. Foto: Mark Wilson (Getty Images)
Forsvarsbudsjettet til republikanerne ble stanset av USAs president Barack Obama.

NEW YORK (Nettavisen): Republikanerne har jobbet fram et forsvarsbudsjett på 612 milliarder dollar, et beløp som tilsvarer nesten 5000 milliarder kroner, som fikk støtte både i Representantenes hus og Senatet, men torsdag møtte en rød penn på president Barack Obamas skrivebord.

Obama valgte, som ventet, å legge ned veto mot budsjettet.

Dette er femte gang på sju år som Obama bruker vetoretten. Han valgte å gjøre det foran en liten gruppe journalister i Det ovale kontor.

- Dette budsjettet går ikke langt nok på nøkkelområder, sa Obama, som ønsker et budsjett som «på en ordentlig måte både finansierer nasjonal sikkerhet og økonomisk trygghet».

USAs president la til at dette budsjettforslaget «tyr til triks» som «ikke setter Pentagon i stand til å gjøre det som må gjøres».

Politico skriver at vetobruken først og fremst kan knyttes til kampen mot Republikanerne om hvor stort underskudd USA skal få lov til å ha. Republikanerne ønsker å kutte i underskuddet, mens Obama ønsker ytterligere investeringer.

Beslutningen får kraftig kritikk fra lederne av Kongressens militærkomité, Mac Thornberry og John McCain.

- Aldri tidligere har en amerikansk president brukt budsjettet som sørger for penger og støtte til soldatene og deres familier som et politisk virkemiddel for sin innenlandsagenda, sier de i en pressemelding.

Forsvarsbudsjettet går nå tilbake til Representantenes hus, som allerede har planlagt en avstemning 5. november for å overkjøre presidentens veto.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere