Her camper de på oljerigg

Vær og vind tok knekken på Greenpeace-aksjonen. Les dagens utenriksnotiser.

02.09.10 11:51

HTML EMBED

SISTE NYHETER

SISTE SPORT


Fire Greenpeace-aktivister har campet på en oljerigg i fire dager utenfor Grønland. Greenpeace forsøker å presse det skotske oljeselskapet Cairn Energy til å stoppe oljeboringen på en plattform i Baffinbugten vest for Grønland.

Men torsdag så de seg nødt til å forlate riggen grunnet kraftig uvær.

- Vi har forhindret oljeboringen i to dager, selv om det arktiske været til slutt fikk overtaket. Vi er stolte av å ha fortalt Cairn nøyaktig hva vi mener om deres risikofylte og hodeløse oljejakt, sier en av aktivistene Sim McKenna, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Klikk på bildet for å forstørre.

Obama: - Grip sjansen!

Israelerne og palestinerne har en unik mulighet til å skape fred.

Washington (NTB-Reuters-AFP): Israelerne og palestinerne har en unik mulighet til å skape fred når de gjenopptar forhandlingene denne uka, mener USAs president Barack Obama. Han er selv vertskap for fredssamtalene, som er de første på 20 måneder.

Grip sjansen! Det var USAs president Barack Obamas budskap onsdag da han mottok Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas ved Det hvite hus. De offisielle fredssamtalene starter torsdag, og Obamas ambisiøse mål er en fredsavtale innen ett år.

- Som jeg har sagt til dem begge i dag: Det kan bli lenge til en slik mulighet kommer igjen. De har ikke råd til å la den glippe. Det er på tide at ledere med mot og visjoner skaper den freden deres folk fortjener, sa Obama etter å ha vært i samtaler med hver av de to lederne enkeltvis.

Det er nødvendig at begge parter går ærlig inn i samtalene, sa Obama.

- Hvis ikke vil den langvarige konflikten bare fortsette å nage og tære på en ny generasjon. Det kan vi simpelthen ikke tillate, sa han.

- Enhver fred begynner med ledere. President Abbas, du er min partner i fred. Det er opp til oss å leve ved siden av hverandre og sammen med hverandre, sa den israelske statsministeren i sin tale.

- Vårt mål er å hamre ut en sikker og varig fred mellom Israel og palestinerne. Vi søker ikke et kortvarig mellomspill mellom to kriger. Vi søker ikke et midlertidig pusterom mellom utbrudd av terror, sa han.

Ifølge Netanyahu må en fredsavtale innebære varig sikkerhet for Israel.

- Vi forlot Libanon, vi fikk terror. Vi forlot Gaza, vi fikk terror. Vi ønsker å sikre at landområdene vi gir fra oss, ikke forvandles til en iranskstøttet terrorenklave i hjertet av Israel, sa den israelske statsministeren.

Forhandlingene må føre fram til «et historisk kompromiss» som sikrer «fred, sikkerhet og verdighet» for både israelerne og palestinerne, sa han.

Da han møtte pressen ved Det hvite hus, gjentok den palestinske lederen også sitt kravet om fortsatt stans i all byggeaktivitet i de israelske bosettingene på den okkuperte Vestbredden.

- Vi gjentar vårt løfte om å oppfylle alle våre forpliktelser, og vi ber israelerne om å oppfylle deres forpliktelser, deriblant en stans i all bosettingsaktivitet, sa Mahmoud Abbas.

Han ba samtidig israelerne om å fjerne alle veisperringer og blokader og tillate fri ferdsel for palestinerne.

En midlertidig stans i byggeaktiviteten utløper i slutten av måneden, og den israelske regjeringen har varslet at stansen ikke vil bli forlenget. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

To israelere såret i angrep på Vestbredden

Jerusalem (NTB-Reuters): To israelere ble såret onsdag da væpnede menn åpnet ild mot bilen deres på den okkuperte Vestbredden, opplyser israelsk politi.

De to israelerne ble angrepet i nærheten av den jødiske bosettingen Kochav Hashachar, og ifølge israelsk politi er det trolig væpnede palestinere som står bak. Det var en mann og en kvinne som ble angrepet, opplyser politiet.

Tirsdag ble fire israelere drept i et lignende angrep på Vestbredden. Den palestinske bevegelsen Hamas påtok seg ansvaret for dette angrepet.

Hamas motsetter seg forhandlinger med Israel og har erklært at bevegelsen vil gjennomføre flere angrep.

Onsdag startet de første direkte forhandlingene mellom Israel og palestinerne siden desember 2008. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Orkanen Earl øker i styrke

Miami (NTB-AFP): Orkanen Earl blir stadig kraftigere og er nå oppjustert til en kategori fire-orkan.

Earl har nå en vindhastighet på opptil 59,7 sekundmeter, melder orkanvarslingssenteret National Hurricane Center i USA onsdag. Dermed har den nådd kategori fire på Saffir-Simpson-skalaen, hvor fem er øverste kategori.

Sent onsdag kveld norsk tid lå orkanens øye 1.010 kilometer sør-sørvest for Cape Hatteras i delstaten North Carolina i USA.

Det er ventet at Earl vil forårsake sterk vind og høye bølger langs østkysten i USA. Det er utstedt orkanvarsel fra Bogue Inlet i North Carolina til grensa mot delstaten Virginia, og tusener av mennesker er evakuert fra øyer i området.

Det er ikke ventet at Earl vil treffe fastlandet direkte. I stedet ser den ut til å bevege seg i nordvestlig retning langs USAs atlanterhavskyst.

En kategori fire-orkan kan forårsake «katastrofale ødeleggelser» om den treffer land. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Forbud mot plastposer nedstemt i California

Los Angeles (NTB-DPA): Senatet i delstaten California i USA sa denne uka nei til et forslag om forbud mot plastposer.

Forbudet var allerede vedtatt i delstatsforsamlingen, men ble tirsdag kveld nedstemt av senatet i delstaten. Plastposeprodusenter har stått bak en aggressiv lobbykampanje for å få stanset forbudet.

Ifølge forslagets motstandere vil et plastposeforbud bli en unødvendig byrde for forbrukere som allerede er rammet av økonomiske nedgangstider.

- Om vi vedtar denne loven, vil det sende et budskap til befolkningen i California om at vi bryr oss mer om å forby plastposer enn om å sørge for at de har mat på bordet, sa senator Mimi Walters fra Republikanerne.

Miljøvernere mener på sin side det er helt nødvendig å gjøre noe med saken. Hvert år blir 19 milliarder plastposer brukt og kastet i California. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.