RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her døde 50 nordmenn i fjor

Sist oppdatert:
Thailand er et dødelig turistmål for nordmenn.

I 2007 døde 50 nordmenn i Thailand. Dette er en stor økning sammenlignet med 31 døde i 2006. Så langt i år har 21 nordmenn dødd i det idylliske ferielandet, ifølge tall hentet fra den norske ambassaden i Bangkok.

Et svært høyt tall, bekrefter konsul Brigit Brantenberg.

- Men du må se dette i sammenheng med at vi har 3.000 fastboende her og det er 120.000 norske turister her hvert år, og da skjer det jo ting, sier konsul ved den norske ambassaden i Bangkok, Brigit Brantenberg, til Nettavisen.

- En tredjedel dør i trafikken
Ambassaden har ikke lov til å offentliggjøre dødsårsaken til nordmennene, men det er en kjensgjerning at landet er trafikkfarlig.

- Det er jo slik i Thailand, uten å trekke inn nordmenn, at det generelt er mange trafikkulykker, spesielt med motorsykler, sier Brantenberg.

Medisinsk direktør i Europeiske Reiseforsikring, Sverre Kjølstad, anslår at en tredjedel av nordmennene som dør i Thailand omkommer i trafikkulykker. Han er ikke i tvil om at Thailand er et av de mest belastede reisemålene for nordmenn.

- Trafikk er det største problemet. En tredjedel av våre alvorlige hendelser er trafikkskader. Og dette er ulikt fra andre land. Dette er fordi de leier mopeder og store motorsykler kombinert med at det er venstrekjøringen. De kjører kanskje uten hjelm og i påvirket tilstand i en del tilfeller. Og vi må ikke glemme fotgjengere. Vi har hatt mange fotgjengere som har blitt kvestet, sier Kjølstad til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Få drukningsulykker
Kjølstad forteller at nordmenn sjeldent er involvert i drukningsulykker eller andre ulykker forbundet med badelivet i Thailand. Derimot er det mange som blir rammet av hjerteinfarkt og sykdommer som diaré.

- Hjerteinfarkt er et stort problem, og her er det menn som dominerer. De to-tre siste årene har vi ikke hatt noen tilfeller av kvinner som har fått hjerteinfarkt. Når det gjelder de vanligste sykdommene som diaré, så kommer Thailand høyt opp på listen. Thailand er et av de verste landene å reise til med tanke på diaré, hvis ikke det verste, sier Kjølstad.

Ferierende nordmenn i Thailand kan trøste seg med at svært få opplever å bli overfalt eller ranet under ferien, men Kjølstad sier at alle bør være oppmerksomme på tyveri. Og dersom du skulle være så uheldig å bli frastjålet alt du eier - er du hjelpesløs uten forsikring. Det er nemlig slik at ambassaden ikke er forpliktet til å bistå med økonomisk hjelp til nordmenn i krisesituasjoner.

- De fleste er jo forsikret, men det er når folk ikke er forsikret at problemene oppstår. Hvis man blir robbet og ikke har forsikring - og det skjer jo - da må ambassaden hjelpe dem med å komme i kontakt med familie i Norge.

- Og da kan det være folk hjemme som ikke har penger til å finansiere hjemreisen. Den norske stat sender ikke nordmenn hjem på statens regning. Man må finne penger hjemme, sier Brantenberg.

Meld deg på Nettavisens store kunnskapsquiz: Sjekk de nye premiene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere