Gå til sidens hovedinnhold

Her dundrer orkanen inn over Karibia

Orkanen Irma har tatt liv og forårsaket stor skade i Karibia.

Orkanen Irma har tatt to liv og gjort stor skade på flere øyer i Karibia. Den kraftigste orkanen som er registrert i Atlanterhavet fortsetter sin ferd nordvest mot USA og Florida.

Minst to personer er bekreftet døde på de karibiske øyene St. Barts og St. Martin. To andre er alvorlig skadd på de to øyene, opplyser den franske ministeren for oversjøiske territorier, Annick Girardin, onsdag kveld.

St. Barts tilhører Frankrike, mens St. Martin er delt i to mellom Frankrike og Nederland.

- Isolerte samfunn

Det er grunn til å anta at dødstallet vil stige etter hvert som Irma fortsetter sin ferd over de mange øyene i den nordlige delen av Karibia. Situasjonen er uoversiktlig fordi strømnett og teleforbindelser ligger nede.

– Vi vet at hjelpearbeidet blir komplekst dersom en orkan rammer mange land mer eller mindre samtidig. Mange av øyene er isolerte samfunn som også mangler skikkelig infrastruktur som veier og internasjonale flyplasser, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Florida stålsetter seg

Delstaten Florida stålsetter seg og er forberedt på ekstremvær mot helgen.

Florida-guvernør Rick Scott advarer innbyggerne og sier Irma vil være større, raskere og sterkere enn orkanen Andrew, som førte til store ødeleggelser for 25 år siden.

Orkanen Irma, som nå er en kategori 5-orkan, beveget seg over Karibia på vei mot Puerto Rico, meldte CNN onsdag ettermiddag norsk tid. Uværet bringer med seg vindkast opp i 300 kilometer i timen i kastene.

På Facebook Live, Twitter-tjenesten Periscope og diverse webkamerasider på nettet kunne folk verden over følge øyboernes møte med ekstremværet.

Fransk værvarsling hadde på forhånd advart mot 12 meter høye bølger og veldig høy vannstand langs kysten. Tusenvis av mennesker er evakuert fra utsatte områder i hele Karibia, og innbyggere har hamstret mat og vann for å være sikker på å klare seg, ifølge BBC.

VIDEO: Her er de siste live-bildene fra havna i Saint Martin før Irma tok oss av lufta, skriver selskapet PTZtv på Twitter under denne videoen:

Ekstremværet traff Antigua og Barbuda natt til onsdag lokal tid. Innbyggere kunne fortelle om ødelagte telefonlinjer og vrakrester som fløy gjennom lufta, melder NTB.

Vil kunne treffe Florida til helgen

I Key West-området i Florida har myndighetene ifølge BBC gitt ordre om tvungen evakuering.

USAs president Donald Trump har erklært katastrofetilstand i Puerto Rico, De amerikanske Jomfruøyer og Florida. Orkanen vil kunne treffe Florida i helgen.

- Folk i Florida må ikke ignorere en evakueringsordre, sa guvernør Rick Scott onsdag ifølge Huffington Post og la til: - Vi kan gjenoppbygge et hjem, men vi kan ikke gjenoppbygge familien din.

- Folk er nervøse og forbereder seg på det verste. Butikker er tomme for vann og andre nødvendigheter. Det er også flere bensinstasjoner som er tomme for drivstoff, sier nordmannen Ståle Egenes (31), som bor i Tampa i Florida, til NTB.

Forskanset i vinkjeller

På sin privateide øy Necker, som er del av De britiske jomfruøyene, har milliardær Richard Branson sammen med sine ansatte forskanset seg i en vinkjeller bygget av betong. Vinkjelleren er nærmest som en bunkers å regne. På sin blogg skriver Branson at uværet nå kan merkes.

– Vi har nettopp vært gjennom en natt med ulende vind og regn nå som orkanen Irma nærmer seg stadig mer. Vi har alle sovet sammen på to rom. Jeg har ikke vært med på noe sånt siden jeg var barn, skriver den britiske milliardæren.

Bransons luksusferiested leies ut til gjester, men det er nå ingen gjester der. Noen har allerede forlatt øya mens andre har utsatt sin ferie dit, forklarer han. Nå er det Branson selv og hans stab på øya som er igjen, og han bedyrer at alle forskanser seg i vinkjelleren under hovedbygningen når Irma setter inn for fullt.

– Slik jeg kjenner vår flotte stab, blir det nok lite vin igjen i kjelleren når vi kommer opp til overflaten igjen, spøker Branson.

Nye orkaner underveis

I kjølvannet av Irma følger orkanen Jose, og i Mexicogolfen er orkanen Katia under utvikling.

Det tropiske ekstremværet Jose er blitt oppgradert til orkan, opplyser det nasjonale orkansenteret (NHC) i USA onsdag ettermiddag.

Jose var onsdag kveld norsk tid om lag 1.675 kilometer øst for De små Antiller, ei øygruppe sørøst i Karibia, med vindhastighet på opptil 33 meter i sekundet. Jose er dermed foreløpig en kategori 1-orkan.

Unormalt varmt

Orkaner får energi fra varmt havvann, og Irma befinner seg over havområder som er 1,8 grader varmere enn normalt.

Klimaforskere har lenge advart om at de kraftigste orkanene og tyfonene kan bli enda kraftigere etter hvert som temperaturen på jorda stiger. I løpet av de siste hundre årene har gjennomsnittstemperaturen steget omtrent 1 grad, hovedsakelig som følge av menneskeskapte utslipp av klimagasser.

Les også

Frp vil gjøre fengsels-avtalen med Nederland permanent

Kommentarer til denne saken