Gå til sidens hovedinnhold

Her er avtalen Donald Trump og Kim Jong-un har undertegnet

Kim Jong-un forplikter seg til full atomnedrustning på Korea-halvøya. Les avtaleteksten her.

I erklæringen etter toppmøtet i Singapore tirsdag forplikter USA seg til å gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier mens Nord-Korea lover full atomnedrustning på Korea halvøya.

Trump til pressen: Tror Kim holder ord

Les også: Trumps og Kims erklæring imponerer ikke

- Prosessen mot atomnedrustning i Nord-Korea begynner snart, sa Donald Trump under seremonien der han og Kim Jong-un undertegnet et dokument.

Kim Jong-un: - Har lagt fortiden bak oss

- I dag har vi hatt et historisk møte og besluttet å legge fortiden bak oss, sa Kim under signeringsseremonien. Han lovet at verden vil se en «stor forandring».

USAs president og Nord-Koreas enehersker forplikter seg til fullstendig kjernefysisk nedrustning på Korea-halvøya, melder nyhetsbyrået AFP.

I dokumentet som ble skrevet under tirsdag heter det også at nye relasjoner mellom USA og DPRK (Nord-Korea) skal etableres.

Her er avtalen

Her er noen av punktene i avtalen, som er offentliggjort av Det hvite hus og gjengitt blant annet av NBC News:

  • USA og Nord-Korea (DPRK) forplikter seg til å etablere nye forbindelser mellom USA og Nord-Korea i tråd med ønskene til folkene i de to landene om fred og fremgang.
  • USA og DPRK vil slutte seg til anstrengelsene om å bygge et varig og stabilt fredsregime på den koreanske halvøy.
  • Som en bekreftelse på Panmunjom-erklæringen fra 27. april 2018, forplikter DPRK seg til å arbeide for full atomnedrustning av Korea-halvøya.

Se hele avtaleteksten her

Under den korte signeringsseremonien beskrev Trump dokumentet som «ganske omfattende» og «veldig viktig».

Nord-Koreas leder Kim Jong-un erklært at verden vil se en stor forandring.

Trump sa han absolutt kan tenke seg å invitere Kim til Det hvite hus og at de to har utviklet et spesielt bånd.

– Vi kommer til å møtes igjen. Vi kommer til å møtes mange ganger, sa presidenten før de skiltes.

– Helt i toppklasse

Toppmøtet mellom Trump og Kim i Singapore tirsdag er det første møtet noen gang mellom en nordkoreansk leder og en sittende amerikansk president.

Også før signeringen gjorde Trump det klart at han var godt fornøyd med samtalene med Kim.

– Virkelig, veldig positivt. Bedre enn noen kunne ha forventet, mener jeg. Helt i toppklasse, virkelig bra, sa presidenten etter en lunsj med Kim.

Mens de to lederne spaserte utenfor hotellet, lot Trump Kim få titte inn i den amerikanske presidentlimousinen, «The Beast». Deretter gikk de hver til sitt, i påvente av signeringen.

Uklare framskritt

Selv om Trump og Kim ser ut til å være enige om at møtet var en suksess, er det uklart hvilke konkrete framskritt de har gjort.

Dokumentet de har undertegnet, er ikke offisielt offentliggjort av amerikanske myndigheter. Men pressefotografer tok bilde av det under signeringen.

I teksten gjentar Nord-Korea sitt løfte om å jobbe mot full atomnedrustning på Korea-halvøya. Dette ble også lovet under toppmøtet mellom Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in i slutten av april – men analytikere har advart om at målsettingen kan tolkes på ulike måter.

Trump har forpliktet seg til å gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier, ifølge teksten. Men hva slags garantier det er snakk om, er uklart.

Det ser heller ikke ut til at det står noe i dokumentet om en permanent fredsavtale mellom Nord- og Sør-Korea. Formelt sett er landene fortsatt i krig, siden det aldri ble undertegnet noen fredsavtale etter Korea-krigen på 1950-tallet.

På tomannshånd

Møtet mellom Trump og Kim begynte like etter klokka 3 natt til tirsdag norsk tid.

De to lederne kom fra hver sin side på en rød løper ved Capella Hotel på øya Sentosa i Singapore.

Etter et drøyt 40 minutter langt møte på tomannshånd kom Trump og Kim ut på balkongen på hotellet. Journalister stilte dem spørsmål, uten å få svar. Deretter begynte arbeidslunsjen hvor også utenriksminister Mike Pompeo, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og flere nordkoreanske representanter var til stede.

På menyen sto blant annet rekecocktail, bresert torsk og konfekt.

Før toppmøtet hadde Trump varslet at Kim kun ville få denne ene sjansen. Den amerikanske presidenten hevdet også at han bare ville trenge ett minutt på å avgjøre om Kim mener alvor med sine fredsbestrebelser.

For Kim Jong-un er toppmøtet med en amerikansk president i seg selv en seier, og Nord-Koreas vei ut av politisk isolasjon har de siste månedene skutt fart.

LES OGSÅ: Forsker om Trumps Kim-møte: – Et uhyre viktig steg på veien


Se håndtrykket:

Trump, Kim shake hands at summit in Singapore
{"zone_id":"717","preview_tag":"<script async defer src=\"https://delivery.youplay.se/load.js?id=1528783287203642\" class=\"yp\" data-config='{\"zone_id\":\"717\",\"mute\":false,\"autoplay\":false,\"player\":\"sp\",\"floating\":2,\"part_id\":203642,\"no_ad\":true,\"addons\":\"100\",\"time\":0}'></script>","content_provider":{"name":"AFP News","id":81},"searchable_type":"part","name":"Trump, Kim shake hands at summit in Singapore","program":{"name":"World News","id":479},"ia_tag":"<figure class=\"op-ad\"><iframe>&nbsp;<script async defer src=\"https://delivery.youplay.se/load.js?id=1528783287203642\" class=\"yp\" data-config='{\"player\":\"sp\",\"zone_id\":\"717\",\"mute\":false,\"floating\":2,\"part_id\":203642,\"time\":0,\"autoplay\":false,\"addons\":\"100\"}'></script></iframe></figure>","publish_at":"2018-06-12 02:26:12.280558","images":{"s_720":"https://cdn-c.youplay.se/part/partimage/203642/s_720/f4de4edbad.png","s_360":"https://cdn-d.youplay.se/part/partimage/203642/s_360/f4de4edbad.png","share":"https://cdn-a.youplay.se/part/partimage/203642/share_image/f4de4edbad.png","s_108":"https://cdn-d.youplay.se/part/partimage/203642/s_108/f4de4edbad.png","s_85":"https://cdn-b.youplay.se/part/partimage/203642/s_85/f4de4edbad.png","s_158":"https://cdn-d.youplay.se/part/partimage/203642/s_158/f4de4edbad.png","s_48":"https://cdn-b.youplay.se/part/partimage/203642/s_48/f4de4edbad.png"},"embed_tag":"<script async defer src=\"https://delivery.youplay.se/load.js?id=1528783287203642\" class=\"yp\" data-config='{\"player\":\"sp\",\"zone_id\":\"717\",\"mute\":false,\"floating\":2,\"part_id\":203642,\"time\":0,\"autoplay\":false,\"addons\":\"100\"}'></script>","description":"US President Donald Trump and North Korean leader Kim Jong Un meet and shake hands in Singapore, creating history as they attempt to negotiate an end to a decades-old nuclear stand-off.","id":203642,"wordpress_tag":"[YouPlaySinglePlayer video=\"717,479,203642\" time=\"0\" yot floating=\"2\" ]","seconds":36,"minutes":0}
Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer i året

Kommentarer til denne saken