*Nettavisen* Nyheter.

Her er BTK-morderens ofre

Foto: Scanpix

Dennis Rader (59), som politiet mistenker er den såkalte BTK-morderen, fikk tirsdag opplest siktelsen for ti drap. Les mer om ofrene her.

02.03.05 11:25

Under det forberedende rettsmøtet i Wichita, Kansas tirsdag var Rader med via en videolink fra Sedgwick-fengselet. Det er vanlig at drapssiktede er til stede via link på slike forberedende rettsmøter. Etter å ha lest opp siktelsen for ti drap, spurte dommer Greg Waller om Rader hadde skjønt det som ble lest opp.

«Ja», svarte tobarnsfaren, ifølge CNN.

Dommeren fastsatte så kausjonen til 10 millioner dollar, og oppnevnte en offentlig forsvarer som skal representere Rader i den neste rettshøringen, den 15. mars.

Tiår med terror
Rader ble pågrepet i forbindelse med en trafikkontroll fredag. Myndighetene og innbyggerne i området håper og tror at flere tiår med terror og frykt med det er over.

Brev til mediene
Det første drapet som knyttes til BTK-morderen ble begått så langt tilbake som i 1974. og det siste i 1991. Drapsmannen bruker selv benevnelsen BTK («Bind, torture and kill»), og kommuniserte ofte med omverden ved å sende brev og andre ting til mediene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Etter at det var stille rundt drapsmannen i mange år, begynte han plutselig å ta kontakt med mediene igjen i fjor. Dette førte til flere tusen nye tips, som til slutt ledet politiets mistanke mot Rader, melder CNN.

Har tilstått
Ifølge lokal-tv-stasjonen KAKE, som gjennom årene har blitt kontaktet av BTK-morderen flere ganger, har Rader i avhør tilstått flere av drapene. Politiet ser dessuten på flere uløste drap for å se om de kan knyttes til BTK-morderen.

Kristen familiemann
Dennis Rader er gift og har to voksne barn. Han ble i januar i år valgt til president i den lokale kirken der han har vært aktiv i en årrekke. Av noen naboer blir han karakterisert som en vennlig familiemann, mens andre mener han er arrogant og smålig.

Fra midt på 70-tallet til slutten av 80-tallet var han ansatt i et selskap som solgte sikkerhetsløsninger til private hjem, og hadde i den forbindelse tilgang til en rekke hjem. Det er imidlertid ikke kjent om noen av drapene kan settes i forbindelse med tidligere kunder.

Her er BTK-morderens ofre:

Joseph Otero (38):

Funnet kvalt i sitt hjem i Wichita 15. januar 1974.

Julie Otero (34):

Kona til Joseph Otero ble slått, kneblet og bundet før hun ble drept.

Josephine Otero (11):

Datteren til Josephine og Joseph ble kvalt. Hun ble funnet hengt og delvis avkledt i kjelleren.

Joseph Otero (9):

Ble funnet kvalt og bundet med tre hetter over hodet.

Kathryn Bright (21):

Ble stukket ned hjemme 4. april 1974. Hun ble funnet bundet og delvis avkledt med flere knivstikk. Hun var i tillegg kvalt. Broren Kevin ble skutt av angriperen, men overlevde.

Shirley Vian (24):

Ble funnet delvis avkledt og kvalt i hjemmet sitt 18. mars 1977. Tre barn som var i huset overlevde. ”BTK”-morderen skrev senere at han hadde tenkt å drepe dem, men at han ble avbrutt da telefonen ringte.

Nancy Fox (25):

Ble funnet delvis avkledt og kvalt med en nylonstrømpe 9. desember 1979.

Marine Hedge (53):

Ble funnet på en grusvei Åtte dager etter at hun ble bortført fra Park City 27. april 1985.

Vickie Wegerle (28):

Ble funnet kvalt i sengen hjemme 16. september 1986. Datteren på to år ble funnet uskadd.

Delores Davis (62):

Ble bortført fra huset sitt i Park City 19. januar 1991. Hun ble funnet bundet og kvalt under ei bru Åtte dager senere.

Annonsebilag