*Nettavisen* Nyheter.

Her er det verst å vokse opp

Foto: STRINGER (EPA/Scanpix)

Unicef har sjekket tilstanden til verdens barn.

Afghanistan er det farligste landet å bli født i. Det er spesielt vanskelige oppvekstforhold for jenter, viser en ny rapport fra FNs barnefond, Unicef.

- Afghanistan er i dag den desidert farligste landet å bli født i, sier Daniel Toole, leder av Unicef i Sørøst-Asia til Reuters.

Krig i åtte år
Åtte år etter at den USA-ledede invasjonen veltet Taliban i Afghanistan, er fortsatt det krigsherjede landet det farligste stedet for et barn å bli født og vokse opp.

Afghanistan har den høyeste spedbarnsdødeligheten i verden - 257 dødsfall per 1 000 levende fødte. Her er tallet tilsammenligning 4 per 1000 levende fødte i Norge. På rangeringen havner vi på plass nummer 172.

70 prosent av befolkningen i Afghanistan mangler også tilgang til rent vann, viser UNICEFs årlige rapport om tilstanden til verdens barn.

Bedre blir det ikke av at Taliban har økt sin tilstedeværelse rundt om i landet. Taliban står stadig sterkere i de sørlige og østlige delene av Afghanistan og de har økt angrepene mot nordlige og vestlige deler av landet.

Det innebærer økt usikkerhet, som igjen gjør det vanskelig å gjennomføre vesentlige vaksinasjonskampanjer mot polio, som fortsatt er endemisk i landet, og meslinger, som kan være en dødelig sykdom i barndommen.

Flere får skolegang
Nesten halve landet nås ikke av hjelpeorganisasjoner på grunn av manglende sikkerhet.

Til sammen 320 skoler har blitt utsatt for angrep bare det siste året. I angrepene har 124 personer blitt drept og nesten 300 skadet. Direkte angrep på jenteskoler er i denne sammenheng det mest dramatiske, ifølge Unicef.

På plussiden finner vi et økt antall barn som har blitt innskrevet i skolen. Av fem millioner barn inkluderer det to millioner jenter som nå får undervisning, en dobling sammenlignet med tallet i 2001.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.