RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
seawolf uss jimmy carter
seawolf uss jimmy carter (Ap/Det amerikanske forsvarsdepartementet)

Her er det virkelige sjøuhyret

Sist oppdatert:
Den er oppkaldt etter en fredselskende amerikansk president, men er USAs mest væpnede ubåt noen sinne.

Ta en titt på denne kjempen. Den kostet 3,2 milliarder dollar, veier 12.000 tonn, er 453 fot lang, har åtte torpedohull og bærer med seg 50 torpedoer. I tillegg skal kjempeubåten være i stand til å lytte til kommunikasjon som går gjennom undervannskabler.

USS Jimmy Carter er den siste av Seawolf-klassen som sjøsettes, og den mest bevæpnede av dem alle. Lørdag den satt i drift, melder skriver ABC News.

Kjempe-ubåten er også den siste i sin klasse som blir bygget. Årsaken er at USA kutter forsvarskostnader ved ikke å bygge kjemper til den kalde krigen. Nå skal ubåtene være mindre og billigere.

Østlige Connecticut frykter nå at omleggingen av forsvarsstrategien skal gå utover regionen. Dette er hjemmet til verftet Electric Boat som lager Seawolves.

"- Det er vanskelig å finne en sivil person som ikke har noen tilknytning til ubåt-marinen, sier Bud Fay som eier en kafé, en vaskehall og et vaskefirma like ved marinebasen i Groton der ubåtene holder til.

Lørdagens sjøsetting blir den siste på flere år ved Groton. Nå skal Electric Boat og Newport News i Virginia gå sammen om å bygge såkalte Virginia-class ubåter, men de skal ikke bygges i Connecticut.

Militæranalytiker John Pike sier til ABC News at en æra i amerikansk krigshistorie nå er over.

- De (seawolfene) var em del av strategien for å vinne Tredje Verdenskrig. De var en viktig brikke i hvordan vi møtte den mørke makten, sier han. Nå er fokuset på internasjonal terrorisme og fremtidige konflikter. Hva slags ubåter man da trenger, er fremdeles et åpent spørsmål.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere