RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er enda et drap som Chicago skjuler

CEDRICK CHATMAN (innfeldt) ble drept av politimannen Kevin Fry for snart to år siden, men videoene som viser om Fry handlet korrekt eller ikke, blir hemmeligholdt av politiet og borgermester Rahm Emanuel. Denne uka har det vært en rekke protester mot Emanuel i Chicago.
CEDRICK CHATMAN (innfeldt) ble drept av politimannen Kevin Fry for snart to år siden, men videoene som viser om Fry handlet korrekt eller ikke, blir hemmeligholdt av politiet og borgermester Rahm Emanuel. Denne uka har det vært en rekke protester mot Emanuel i Chicago. (AP / NTB scanpix)
Én politimann i byen er allerede siktet for drap. Politiet nekter å offentliggjøre videoene som kan avsløre eller renvaske en annen politimann.

NEW YORK (Nettavisen): Både onsdag og torsdag denne uka var det demonstrasjoner i Chicago sentrum, på grunn av misnøyen med politivesenet i byen og borgermester Rahm Emanuels manglende vilje til å rydde opp i etaten.

Demonstrantene krever at Emanuel skal gå av.

56-åringen, som var president Barack Obamas stabssjef i Det hvite hus fra 2008 til 2010, forsøkte å roe gemyttene ved å si unnskyld tidligere denne uka. Det hjalp ikke.

Nå forsøker en partikollega hos Demokratene, La Shawn Ford, å få ham fjernet ved å foreslo en lovendring som vil gjøre det mulig å annullere valgresultatet. Emanuel ble gjenvalgt i februar i år.

- Innbyggerne er såret. Innbyggere har mistet livet. Folk føler at de er glemt i byen Chicago, sier Ford til CNN.

Den som førte til at det kokte over i Chicago, var videoen som viste at politimannen Jason Van Dyke regelrett henrettet Laquan McDonald (17) i oktober 2014. Politibilene i Chicago er utstyrt med videokamera på dashbordene, så nedskytingen av McDonald ble filmet.

Videoen viser at Van Dyke skyter McDonald 16 ganger.

Van Dyke tømte sin 9-millimeter på 14-15 sekunder og var i ferd med å lade pistolen på nytt da en annen politimann ba ham om å slutte å skyte. 14 av skuddene ble fyrt av mens McDonald lå forsvarsløs på bakken.

HER BLIR Laquan McDonald drept av politimannen Jason Van Dyke, som nå er siktet for dette.

Politiet nektet ikke bare å vise videoen, eller å fortelle om innholdet i den, i 400 dager, men forfalsket også politirapporten og skal angivelig også ha fjernet et opptak fra et overvåkningskamera hos en nærliggende Burger King.

Drapet på Laquan McDonald er ikke den eneste årsaken til at justisdepartementet i USA har bestemt seg for å granske politivesenet i Chicago

Flere andre politidrap virker mistenksomme. Den tidligere politimannen Lorenzo Davis hevder at han fikk sparken fra byens etat for interngransking av politiet fordi han ikke ville forfalske tre rapporter som konkluderte med klanderverdig opptreden av politiet.

På toppen av dette skal politiet i Chicago i årevis ha begått juridiske og kanskje fysisk mishandling av innbyggerne i et «hemmelig avhørsbygg».

DEN TIDLIGERE POLITIMANNEN Lorenzo Davis mener at flere episoder har vært så grove at de burde føre til tiltale. Her er han sammen med sin advokat Torreya Hamilton.


Nå har New York Daily News sett nærmere på den ene saken Lorenzo Davis reagerte på.

7. januar 2013 ble Cedrick Chatman skutt og drept av politimannen Kevin Fry. Episoden ble fanget på film av fem forskjellige overvåkningskameraer. Lorenzo Davis’ gransking konkluderte med at skytingen var uberettiget og at politimannen burde tiltales for drap.

Så fikk altså Davis sparken fordi han nektet å endre denne konklusjonen (og to andre). Det er iallfall sånn han tolker det som skjedde.

Det er nesten to år siden Cedrick Chatman ble drept, men Chicago har fremdeles ikke frigitt videobildene som kan vise om politimannen handlet korrekt eller ikke. Selv om borgermester Rahm Emanuel så sent som denne uka tok selvkritikk for at videoen av Laquan McDonald ble unntatt offentligheten i 400 dager.

  • TORSDAG demonstrerte flere dusin legestudenter utenfor byrådsbygningen i Chicago.
  • MEDISINSTUDENTER fra forskjellige studentforeninger demonstrerer mot Rahm Emanuel og politiet i Chicago.
  • ONSDAG demonstrerte flere hundre mennesker mot borgermester Rahm Emanuel og Chicago-politiet i sentrum av byen.
  • OBDUKSJONSRAPPORTEN viser at Laquan McDonald ble skutt 16 ganger. De fleste av skuddene traff mens han lå på bakken.
  • POLITIMANNEN Jason Van Dyke er siktet for drapet på Laquan McDonald. Det tok 400 dager før det skjedde, til tross for at politiet satt på bevis hele tiden.

ANNONSE

Politimannen som skjøt Chatman sier at løp fra politiet før han snudde seg og pekte med det som så ut som et våpen.

Cedrick Chatman var ubevæpnet. Politiet i Chicago er allerede tatt med buksene nede i Laquan McDonald-saken, hvor tjenestemennenes rapport inneholdt en rekke løgner.

Ifølge New York Daily News sier også tre personer som har sett videoene av politiets nedskyting av Chatman, at den svarte 17-åringen ikke bare var ubevæpnet, men aldri snudde seg mot politiet og slett ikke pekte med noe eller mot noen.

De tre som har sett videoene, er Lorenzo Davis, som jobbet i Chicago-politiet i 23 år før han ble internetterforsker, en ikke-navngitt etterforsker som byen leide inn for å se om tiltale burde reises, samt advokaten som representerer Chatman-familien.

New York Daily News hevder at alle tre kommer med nøyaktig de samme beskrivelse av hva videoene viser. Chatman løp vekk og politimannen Kevin Fry begynte å skyte. 17-åringen ble drept på stedet.

Én ting er sikkert: Justisdepartementet har tatt på seg en stor jobb når politiet i Chicago skal etterforskes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere