*Nettavisen* Nyheter.

Her er kandidatene til Irak-valget

Ayad Allawi Foto: (AFP)

Iraks fungerende statsminister Iyad Allawi er en av flere kandidater under søndagens valg. Les mer om kandidatene her.

30.01.05 14:06

Flere av kandidatene til valget søndag ønsker å være anonyme på grunn av frykten for attentater. De fire mest aktuelle statsministerkandidatene er Iyad Allawi, Abdul Aziz al-Hakim, Ibrahim Jaafari
og Adel Abdel Mahdi. Her er listen over de mest kjente navnene:

Iyad Allawi

Den midlertidige statsministeren leder minipartiet Det irakiske partiet for nasjonal enighet (Iraqi National Accord party). Som sjiamuslim kan Allawi komme til å få mange stemmer fra andre sjiamuslimer. Allawi var medlem av Bath-partiet, men flyktet fra Irak på 1970-tallet. Han ble skadd i et drapsforsøk i 1978 som mange mener Saddam Hussein sto bak.

Abdul Aziz al-Hakim

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Louai Beshara

Sjialederen topper listen til Den forente irakiske alliansen. Hakim er bror av Mohammed Baqir al-Hakim, som ble drept i et bombeangrep i Najaf. Abdul Aziz al-Hakim bodde i eksil i Iran i flere år, før han kom tilbake i april 2003. Han leder Rådet for islamsk revolusjon i Irak (Sciri). Hakim har lovet at sunnimuslimer vil få en rolle i det framtidige styre, selv om de boikotter valget.

Ibrahim Jaafari

Klikk på bildet for å forstørre.

Jaafari er talsmann for Daawa-partiet, som er et av partiene bak felleslisten til Den forente irakiske alliansen. Jaafari har vært visepreseident i interimregjeringen som ble innsatt i juni 2004. Han er også blant favorittene til å bli ny statsminister i landet.

Adel Abdel Mahdi

Klikk på bildet for å forstørre.

Mahdi leder den sjiamuslimske listen (Shiite Muslim List). Den tidligere maosten er utdannet i Frankrike og er en sterk tilhenger av USA-inspirert markedsøkonomi. Mahdi er også blant favorittene til statsministerposten.

Ayatollah Ali Sistani

Klikk på bildet for å forstørre.

Sistani er den mest innflytelsesrike sjiamuslimske lederen i Irak. Han står ikke selv på valg, men støtter det ene av de to store sjiamuslimske partiene, Den forente irakiske alliansen (United Iraqi Alliance).

Moqtada Sadr

Klikk på bildet for å forstørre.

Den radikale sjialederen stiller ikke selv til valg, men har stor innflytelse blant sjiamuslimene. Sadrs Mehdi-milits var en av de mektigste gruppene i motstanden mot de amerikanske okkupasjonsstyrkene.

Dette er Irak-valget:

  • De vel 14 millioner stemmeberettige skal velge ny nasjonalforsamling
  • Eksilirakere avga stemme fredag
  • Partiene blir representert etter sin prosentvise oppslutning på landsbasis
  • Kandidatene er samlet på flere partilister. HVert tredje navn på listen skal være en kvinne. Militser har ikke lov å stille lister
  • Nasjonalforsamlingen skal peke ut et styringsråd som består av en ny president og to visepresidenter.
  • Rådet utnevner en midlertidig statsminister, som peker ut ministrene til den nye midlertidige regjeringen
  • Nasjonalforsamlingen skal også legge fram et forslag til grunnlov. Forslaget skal legges ut til folkeavstemning 15. okotber.
  • Dersom det blir flertall for grunnloven, skal en ny regjering være på plass innen 31.12.

Ghazi Yawer

Klikk på bildet for å forstørre.

Iraks midlertidige president er fra Mosul i Nord-Irak og topper en sunnimuslimsk partiliste. Ghazi Yaver skal ha bred støtte blant flere etniske og religiøse grupper i Irak.

Ahmed Chalabi

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/AP Photo/Saurabh Das

Chalabi var en av arkitektene bak invasjonen i 2003 og ble sett på som en mulig ny president. Senere falt han i unåde hos amerikanerne. Han er ettersøkt for pengeforfalskning. I Jordan venter en dom på flere års fengsel for banksvindel. Chalabi har sjiamuslimsk bakgrunn, og kan bli en maktfaktor i den sjiamuslimske majoriteten i landet etter valget.

Adnan Pachachi

Klikk på bildet for å forstørre.

Pachachi var utenriksminister i Irak før Bath-partiets kupp i 1968. Han var en av presidentkandidatene etter invasjonen, men trakk seg til fordel for Allawi. Pachachi leder det sunnimuslimske partiet Iraks uavhengige demokrater. Han har flere ganger bedt om at valget blir utsatt på grunn av manglende deltakelse fra sunnimuslimer.

Hussein Shahristani

Klikk på bildet for å forstørre.

Atomfysikeren representerer Den forente irakiske alliansen (United Iraqi Alliance). Hussein Shahristani satt fengslet under Saddam-regimet for å ha spredt en løpeseddel som fordømte undertrykkelsen av sjiamuslimer. Senere flyktet han til London, før han returnerte til Irak etter at Saddam var styrtet.

Massoud Barzani

Klikk på bildet for å forstørre.

Den sunnimuslimske kurderen leder Kurdistans demokratiske parti (Kurdistans Democratic Parti KDP). Sammen med sin tidligere rival Jalal Talibani står han på den kurdiske samlelisten Kurdistans allianse (Kurdistan Alliance List).

Jalal Talibani

Klikk på bildet for å forstørre.

Talibani leder det andre store kurdiske partiet Kurdistans patriotiske union ((Patriotic Union of Kurdistan, PUK).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.