RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Maddie-sporene politiet la bort

Sist oppdatert:
Da Kate og Gerry McCann ble mistenkt for uaktsomt drap på datteren Madeleine, la portugisisk politi bort flere spor i etterforskningen.

Ifølge portugisiske medier jobbet politiet først ut fra to hovedspor: En teori om at et pedofilinettverk hadde kidnappet Madeleine, og en mistanke om at hun var bortført for ulovlig adopsjon. Nå har politiet omtrent avskrevet teorien om at jenta er bortført, og tror Madeleine er død. Kate og Gerry McCann er mistenkt for uaktsomt drap på datteren.

Da foreldrene ble mistenkt, la politiet langt på vei bort flere spor. Her er de viktigste:

Robert Murat
14. mai ble huset til britiske Jennifer Murat i Praia de Luz gjennomsøkt av politiet. Sønnen Robert Murat (33) fikk status som mistenkt dagen etterpå. Han hadde god kontakt med journalistene som strømmet til Praia de Luz, og skal også ha vært tolk for politiet.

Politiet fattet mistanke etter tips fra en britisk journalist om at Murat oppførte seg mistenkelig. Murat-familiens datamaskiner ble sjekket av politiet.

Murat hevdet han var hjemme med mora da Madeleine forsvant, og politiet fant ingenting da de gjennomsøkte huset.

Sergey Malinka
En kjenning av Murat, Sergey Malinka, kom så i politiets søkelys og ble avhørt i fem timer. Han hadde laget ei nettside for Murat, og politiet beslagla Malinkas datautstyr.

Malinka nektet først å ha tatt kontakt med Murat på lang tid. Utskrift fra mobilsamtalene viste derimot at Malinka hadde ringt Murat flere ganger etter at Madeleine forsvant. Det førte til at politiet fattet mistanke, men etterforskerne fant ikke nok bevis for å arrestere Malinka.

Så mann med barn i armene
Flere andre vitneobservasjoner er sjekket ut av politiet. Blant dem er observasjonen en venn av McCann-familien gjorde før hun gikk til middag med ekteparet den skjebnesvangre kvelden. Kvinnen så en mann forsvinne med et barn i armene. Barnet skal ha hatt på seg en rosa pyjamas.

Kvinnen beroliget seg imidlertid med at mannen måtte være faren til barnet, og gikk til middag sammen med Kate og Gerry McCann. 30 minutter senere slo Kate alarm om at Madeleine var forsvunnet.

Vitnet gikk straks til politiet, men ifølge britiske Daily Mail virket ikke politiet interessert i opplysningene. Nå kan vitnet igjen bli avhørt.

Mannen som ble observert, skal ha lignet på en person mistenkt for kidnappinger av to barn på Kanariøyene.

Tips fra havna
Politiet i den nordlige byen Nelas fikk inn tips om at ei jente som lignet på Madeleine var observert ved et supermarked, men dette ble seinere avvist. Det ble også meldt at Madeleine var sett ved en bensinstasjon nær Lagos sammen med en kvinne, men dette viste seg å ikke stemme.

Etterforskerne var også på utkikk etter en britisk mann som forlot havna i Lagos, rundt åtte kilometer fra stedet hvor Madeleine forsvant. Etter å ha hatt båten fortøyd i flere år, forlot mannen havna samme dag som Madeleine forsvant.

To observasjoner i Belgia av ei jente som lignet på Madeleine viste seg å være feilaktige.

Norsk kvinne tipset politiet
Norske Mari Olli tipset politiet om at hun hadde sett ei jente som lignet på Madeleine i Marrakech i Marokko.

Jenta skal sett trist ut, og var sammen med en eldre mann. Britisk politi tok opplysningene alvorlig, men det tok lang tid før hun ble avhørt av portugisisk politi.

Observert i Spania?
To kvinner skal ha observert ei jente som ligner på Madeleine ved en bensinstasjon i Cartagena i Spania. Den spanske etterforskeren Antonio Toscana hevder at Madeleine ble bortført i en forhåndsbestilt aksjon.

Portugisisk politi mener nå det er mest sannsynlig at Kate McCann tok livet av dattera ved et uhell, og at Gerry McCann hjalp til med å skjule liket. De neste ukene vil vise om politiets beviser holder til å sikte foreldrene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere