*Nettavisen* Nyheter.

Her er Madoffs nye hjem

Foto: Metropolitan Corrections Center (AP)

Historiens største svindler er fengslet.

14.03.09 15:17

Bernard Madoff har fått et nytt hjem på størrelse med et middels kott bestående av betongvegger, linoleumsgulv og en køyeseng.

Frokost blir servert hver morgen ved soloppgang, og han har tilgang til friluft annenhver dag, melder nyhetsbyrået AP.

11 tiltalepunkter
Fengselet, som har huset terrortiltalte og mafiosos ønsket Wall Street-veteranen og tidligere styreleder på Nasdaq-børsen velkommen på torsdag. Han har sagt seg skyldig på alle 11 punkter i en av Wall Streets største investeringssvindel noensinne.

Det føderale fengselet i Manhattan ligger mellom en rettssal og en kirke, og huser innsatte som enten venter på at saken deres skal komme opp for retten eller soner mindre straffer.

Mange må dele celle med andre innsatte, men det er foreløpig ikke kjent om Madoff må gjøre det.

150 års fengsel
Livet i fengselet er alt annet enn hva Madoff er vant til. Fram til torsdag har han oppholdt i sin penthouseleilighet til en verdi av 7 millioner dollar.

Han blir etter alt å dømme i fengselet til straffeutmålingen kommer, som etter planen er 16. juni. Han kan bli dømt til inntil 150 år i fengsel. Alt tyder på at han aldri kommer ut.

Det er bare prosenter igjen av de nær 65 milliarder dollarene som ble forvaltet av Madoff. Selve svindelen er trolig et sted mellom 10 og 17 milliarder dollar, som tilsvarer mellom 70 og 120 milliarder norske kroner.

Alene?
En betydelig del av pengene kom fra velstående enkeltpersoner og fra veldedige organisasjoner, spesielt organisasjoner med tilknytning til det jødiske miljøet, hvor Madoff var høyt respektert.

Spørsmålet er imidlertid om står bak svindelen alene. Hans bror og to sønner jobber i samme selskapssystem, men har angivelig ikke vært direkte involvert i forvaltningsvirksomheten, hvor svindelen foregikk.

Madoff innrømmet å ha forfalsket avkastningstallene for kunder siden 1990-tallet, men påtalemyndigheten tror svindelen begynte enda tidligere.

Madoff beklaget i retten det han har gjort. - Jeg kan ikke få uttrykt hvor lei meg jeg er for mine forbrytelser, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.