*Nettavisen* Nyheter.

Her er miljøbombene

Gamle dinosaurer i amerikansk næringsliv trues av grønne spirer.

14.02.07 16:25

En gruppe pengesterke investorer i New York beskylder ti digre selskaper for å være miljøbomber. Samtidig, i Silicon Valley, spirer en ny og grønn boom.

NA24 - din næringslivsavis

De miljøvennlige «200 dollar milliarder-investorene» har pekt ut flere tunge amerikanske selskap som ikke gjøre nok for å hindre drivhuseffekten.

Ifølge CNN.com havner både ConocoPhillips og ExxonMobil på miljødinosaurlisten.

The Investor Network hevder at selskapene risikerer skade på bunnlinjen og vil tape dersom ikke selskapene er mer aktive i forhold til å motvirke global oppvarming.

Grønn boom i bobledalen
Samtidig som en rekke selskaper svartelistes opplever Silicon Valley en ny boom. Fem års depresjon, siden IT-boblen sprakk i 2001, møter lysere tider. For første året var det flere som begynte å jobbe enn som forsvant i fjor. 33.000 nye jobber fyller vind i grønne optimistiske vinder i dalen.

Investeringsselskapet Khosla Ventures mener interessen for grønne selskaper er så enorm at man risikerer en ny boble i Silicon Valley. Men ingen IT-boble, en grønn boble.

10 dinosaurer
Her er de ti dinosaurselskapene, kritisert av The Investor Network:

Dominion Resources - et elektrisitets- og gasselskap som ikke har vurdert hvilke effekter klimaendringer kan ha på bunnlinjen

TXU Corp. - et selskap som foreslår å bygge 11 gigantiske kullvarmede kraftverk, sier for lite om mål for kutting av karbondioksidutslipp

ConocoPhillips og ExxonMobil har ikke investert nok i fornybar energi. En Exxon-talsperson sier at oljeselskapet har kuttet 11 millioner tonn CO2-utslipp og at det er like mye som kommer fra to millioner biler.

Banken Wells Fargo har ingen plan for å redusere CO2-utslipp.

Bed, Bath & Beyond dagligvaren har ingen strategier for hvordan de skal forbedre energieffektiviteten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Montasje (NA24)

Massey Energy, Consol Energy kullgruveselskap må forteller hvordan de skal møte konkurransen i å kutte drivstoffgasser.

Forsikringsselskapet ACE Limited har heller ingen detaljerte strategier for å møte klimaendringer, noe flere av konkurrentene har.

Energiseselskapet Allegheny Energy påstås å være en av de 20 største forurenserne av karbongasser i sin industri, men har ikke undersøkt hvordan dette kan påvirke potensiell global oppvarming.

Venter grønn eksplosjon
Mens de store dinosaurene møter motbør fra investorerene, pøses penger inn i selskap som satser på fornybar energi. Nye millionærer vokser frem, både i Norge og utlandet, og enkelte investorer overbyr hverandre og blåser opp verdene av selskap. Tyskland fryktet solcelleboble, som kanskje aldri vil komme, og i Silicon Valley blåser det fønvind rundt etanolselskapene.

- Dette er i ferd med å bli virkelig stort. En mengde bedrifter her går inn i dette nå. Det er strålende. Men vi vil ikke blåse opp en ny boble. Det er det som er faren - at investorene ikke er forsiktige nok, sier Samir Kaul i investeringsselskapet Khosla Ventures til Dagens Næringsliv.

Grønne investeringer har økt fra 4,6 milliarder i 2005, til 5,2 i 2006 i årets tre første kvartal - eksplosjonsartet vekst er vente ifølge Silicon Valley Network.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.