RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er milliardæren som vil knuse Romney

Foto: PHILIP LIM (Afp)
Sist oppdatert:
Taus Las Vegas-milliardær spytter inn millioner av dollar.

Tirsdag avholdes det primærvalg i delstaten New Hampshire. Mitt Romney ligger an til å få 33 prosent oppslutning, mens erkerivalen Newt Gingrich ender opp med bare elleve prosent på en måling utført av 7 News og Suffolk University.

Gingrich må trolig innse at han taper nominasjonsprosessen mot Mitt Romney, ettersom han ligger langt bak på alle meningsmålingene.

- Payback for Gingrich
Likevel kjører Gingrich’ støttespillere massive TV-kampanjer i South Carolina for å sverte Romney i forkant av primærvalget der om halvannen uke.

Det er den såkalte Super Pac-en (political action committee) Winning Our Future som betaler for den negative reklamefilmen rettett mot Romney.

Amerikanske aviser skriver at Gingrich er forbannet etter å ha fått enorme svertekampanjer rettet mot seg fra Romneys støttespillere. Og nå vil han angivelig ha hevn.

- Det er nok litt sånn payback for Gingrich. Han føler seg nok litt urettferdig behandlet og forbannet, sier USA-ekspert og leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

PRIMÆRVALG: Newt Gingrich avbildet under et valgmøte i Hudson, New Hampshire. Tirsdag avholdes det primærvalg i delstaten.
PRIMÆRVALG: Newt Gingrich avbildet under et valgmøte i Hudson, New Hampshire. Tirsdag avholdes det primærvalg i delstaten.

Pengestøtte fra milliardær
Super Pac-en Winning Our Future får massiv pengestøtte fra milliardæren Sheldon Adelson, som blant annet har tjent pengene sine på forretninger i spillebyen Las Vegas. Han har også nære bånd til Kina, Israel og Bush-familien.

Adelson, som ble kåret til USAs tredje rikeste person av Forbes i 2008, har i stillhet blitt Gingrich største bidragsyter, skriver The Atlantic.

Lørdag ble det kjent at Adelson hadde gitt fem millioner dollar i støtte til Winning Our Future. Ifølge ubekreftede meldinger har Adelson planer om å bruke ytterligere 20 millioner dollar på Super Pac-en.

USA-EKSPERT: Svein Melby er leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier.
USA-EKSPERT: Svein Melby er leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier.

Endringer i lovverket
Tidligere var det ikke lov med såkalte Super Pac-er i amerikanske valgkamper.

- Situasjonen er at man har lover og regler og klare grenser for hvor mye penger enkeltpersoner kan spytte inn i valgkampen til en presidentkandidat, sier Melby.

Men en høyesterettsavgjørelse fra 2010 førte til endringer i lovverket som har hatt stor betydning for måten en driver valgkamp i USA.

- Høyesterett opphevet grensen for hvor mye penger som kan brukes for politisk argumentasjon. Dette har skapt en åpning for at man kan organisere grupper som danner disse Super Pac-ene som argumenterer for en sak. Disse er i utgangspunktet juridisk frakoblet og har ingenting med kandidaten å gjøre, sier Melby.

- Resultatet er at veldig store pengesummer er kanalisert inn i disse Super Pac-ene, og de er nøye med å passe på at det ikke er noe direkte kobling til kandidatene, sier Melby.

LEDER OVERLEGENT: Mitt Romney leder overlegent på en meningsmåling utført av Rasmussen. Ifølge målingen vil Romney vinne med 37 prosent oppslutning i New Hampshire. Her er han avbildet i New Hampshire sammen med sine to barnebarn.
LEDER OVERLEGENT: Mitt Romney leder overlegent på en meningsmåling utført av Rasmussen. Ifølge målingen vil Romney vinne med 37 prosent oppslutning i New Hampshire. Her er han avbildet i New Hampshire sammen med sine to barnebarn.

Slaktes i reklamefilm
Med hjelp av store pengebidrag har Super Pac-en Winning Our Future produsert en svertekampanje mot Romney.

Reklamefilmen, som skal sendes i South Carolina i forkant av primærvalget neste uke, består av en rekke intervjuer med personer som mistet jobben i Bain Capital.

Romney var tidligere administrerende direktør for selskapet og får massiv kritikk rettet mot seg i reklamefilmen som følge av nedbemanninger.

- Disse Super Pac-ene som støtter Romney, tok knekken på Gingrich i forkant av valget i Iowa. Og nå har Gingrich laget en film som skal gå til angrep på Romney. Men hvilken effekt dette har får vi nå se, sier Melby.

- Tviler på negativ effekt
Melby tviler på at Gingrich’ angrep vil bite på republikanere.

- Det er litt spesielt at man lager en film som angriper Romney fordi han er en Wall Street-kapitalist.

- Men i den situasjonen Gingrich nå er i, så har han gamblet på at dette vil være negativt for Romney.

- Jeg gjetter på at dette er et desperat forsøk fra Gingrich som vil slå feil, sier Melby.

Se svertefilmen mot Mitt Romney.

HTML EMBED

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere