*Nettavisen* Nyheter.

Her er Norges største kunder av våpen og forsvarsmateriell

6,3 mrd. kroner:

DE STØRSTE KUNDENE: Utenriksdepartementet, her representert ved utenriksminister Ine Eriksen Søreide, bekrefter at det i 2017 ble eksportert militært utstyr for drøyt 41 millioner til Saudi-Arabia, men understreker at det ikke er snakk om våpen. Tabellen (innfelt) viser de største mottakerlandene for norsk eksport av forsvarsmateriell. Foto: Lise Åserud (NTB Scanpix)

Eksporten av militært utstyr til Saudi-Arabia vekker kritikk. Slik svarer Utenriksdepartementet.

03.07.18 08:07

OSLO (Nettavisen): Utenriksdepartementet bekrefter at Norge eksporterte militært utstyr for 41 millioner kroner til Saudi-Arabia i fjor, men avviser at det selges våpen til landet som står i spissen for den militære intervensjonen i Jemen.

Se lista: Topp 25 mottakerland av norsk forsvarsmateriell

I Nettavisen sist uke viste Redd Barnas Gunvor Knag Fylkesnes til at barna nok en gang har havnet i skuddlinjen i Jemen og ba statsminister Erna Solberg gripe inn og stanse den omstridte eksporten av forsvarsmateriell.

Solgte militært utstyr for 41 mill. kroner

- Det stemmer at det i 2017 ble eksportert militært utstyr for drøyt 41 millioner til Saudi-Arabia.

Dette utstyret er for sikring av egne grenser, og eksporten er vurdert nøye og med særlig årvåkenhet for risiko for bruk i Jemen og brudd på humanitærretten, opplyser pressetalsperson Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til Nettavisen.

Hun avviser koblingen til norsk forsvarsmateriell og krigen i Jemen:

- Utenriksdepartementet er ikke kjent med at norsk forsvarsmateriell er brukt i krigen i Jemen. Vår strenge praksis, også i internasjonal sammenheng, ligger fast, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

MISTET FORELDRENE: Søstrene Wafa (6) og Shadia (2) på sykehus etter at en rakett eksploderte nær bilen familien satt i under et luftangrep nær Hodeidah sist uke. Jentene havnet begge hardt skadd på sykehus etter angrepet, der begge foreldrene ble drept. Foto: (Redd Barna)

Artikkelen fortsetter etter tabellen.

- Gjenstand for grundige vurderinger

Det Norge eksporterer til Saudi-Arabia er ifølge Utenriksdepartementet «gjenstand for grundige vurderinger og stor årvåkenhet – herunder når det gjelder risiko for bruk i intern undertrykking, alvorlige brudd på menneskerettighetene eller humanitærretten».

Enstad sier i en e-post til Nettavisen dette om situasjonen i Jemen og Norges bidrag for å stanse konflikten og hjelpe sivilbefolkningen:

- Den humanitære situasjonen i Jemen er svært alvorlig. Norge vil i år bidra med minst 170 millioner kroner i humanitær bistand. Stortinget har nylig godkjent en ytterligere økning på den humanitære støtten til Jemen. I tillegg bidrar vi gjennom FNs nødhjelpsfond (CERF) med over 40 millioner.

Klikk på bildet for å forstørre.

HARDT SKADD: Redd Barna dekker utgiftene for Wafa (6) og hennes søster som nå ligger hardt skadd på sykehus etter luftangrepet over Hodeidah 19. juni. Jentene pådro seg alvorlige brannskader og fikk fragmenter fra raketten som eksploderte nær familiens bil i kroppen. Forbipasserende klarte å trekke de to jentene ut av bilvraket. Begge foreldrene og to tanter ble drept. Foto: (Redd Barna)

Videre skriver hun:

- Norge oppfordrer alle parter til å overholde sine forpliktelser i henhold til internasjonal humanitærrett (IHL). Dette inkluderer beskyttelse av sivile og sikre uhindret humanitær tilgang til sivilbefolkningen.

Klikk på bildet for å forstørre.

ØKENDE EKSPORT: Utviklingen av eksport av forsvarsmateriell i perioden 2007-2017. Illustrasjon hentet fra Eksportmeldingen. Mens A-materiell omfatter våpen, ammunisjon og visse typer militært materiell, omfatter B-materiell øvrige forsvarsrelaterte varer som ikke har egenskaper eller bruksområder som definert for A-materiell. Foto: Faksimile

Fordømmer angrep på sivile

Flere tusen sivile har siden offensiven startet i Hodeidah 13. juni flyktet fra angrepene mot den opprørskontrollerte havnebyen, der soldater fra De forente arabiske emirater leder an, støttet av saudiarabiske kampfly og tusenvis av militssoldater fra Jemen og andre land, melder NTB.

15 hjelpeorganisasjonene har ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA bedt Frankrike fordømme angrepene på sivile og slutte å forsyne Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater med våpen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Innbyggere ser over skadene forårsaket av et luftangrep ledet av Saudi-Arabia i Abs-regionen i Jemen 11. juni i år. Foto: Essa Ahmed (AFP)

Over 22 millioner mennesker i Jemen er i dag helt avhengig av matvarehjelp utenfra, og rundt 80 prosent av alle forsyninger kommer sjøveien til Hodeidah.

«Henger ikke på greip»

Gunvor Knag Fylkesnes, leder for politikk og samfunn i Redd Barna, oppfordret sist uke statsminister Erna Solberg og regjeringen til umiddelbart å stanse alt salg av militært utstyr til saudikoalisjonen og samtidig gjøre alt de kan for å få partene i Jemen-konflikten til forhandlingsbordet.

Les også: Tusener flykter fra angrepene mot Hodeida

- Tiden renner ut for Jemens hardt prøvede sivilbefolkning, uttalte Fylkesnes. Hun sier det «ikke henger på greip» at den norske eksporten av såkalt B-materiell til Saudi-Arabia har søkt så mye som det har gjort.

Organisasjonen Redd Barna er tungt inne med innsats i Jemen og følger opp to søstre på to og seks år som ble rammet i et luftangrep utenfor Hodeidah forrige tirsdag. Deres skjebne illustrerer sivilbefolkningens lidelser i Jemen nå.

KART: Hodeidah eller Al Hudaydah er den fjerde største byen i Jemen og ligger ved Rødehavet.

Jentene ble foreldreløse i angrepet. To tanter ble også drept. Redd Barna dekker utgiftene mens jentene ligger hardt skadd på sykehus og sørger for at gjenværende familie får besøke dem.

Rakett eksploderte nær bilen

- Begge er kritisk skadd. Seksåringen har vært inn- og ut av bevissthet, forteller Fylkesnes til Nettavisen.

Jentene ble truffet av fragmenter fra raketten som eksploderte like ved familiens bil. Bilen tok fyr, og jentene ble påført alvorlige brannskader.

Varslet stans i angrepene

De forente arabiske emirater varslet mandag at de inntil videre innstiller angrepene mot Hodeida i Jemen, for å gi FNs forsøk på å mekle fram en våpenhvile en sjanse, melder NTB.

3 millioner mennesker på flukt

Saudi-Arabia gikk til krig mot opprørerne i nabolandet i mars 2015, i spissen for en regional allianse der De forente arabiske emirater deltar med bakkestyrker.

Over 10.000 mennesker er siden drept og over 50.000 såret, de fleste av dem i saudiarabiske flyangrep. Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt, og 22 millioner mennesker i Jemen er nå avhengige av humanitærhjelp, ifølge NTB. FN betegner situasjonen som verdens største humanitære katastrofe.

Fakta

Krigen i JemenFakta om norsk våpeneksport

  • Norge har et av verdens strengeste regelverk for eksport av forsvarsmateriell.
  • Utenriksdepartementets retningslinjer for eksport av forsvarsmateriell baserer seg på en regjeringserklæring fra 11. mars 1959 og et stortingsvedtak samme dato.
  • Her heter det at Norge ikke vil tillate salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig eller krig truer, eller til land hvor det er borgerkrig.
  • I 1997 samlet Stortinget seg enstemmig om at demokratiske rettigheter og respekt for grunnleggende menneskerettigheter i mottakerlandet også skal tas hensyn til.
  • I 2014 ble retningslinjene styrket. Kriteriene omfatter EUs åtte kriterier for våpeneksport og artikkel 6 og 7 fra FNs avtale om handel med konvensjonelle våpen (ATT).
  • Mens A-materiell omfatter våpen, ammunisjon og visse typer militært materiell, omfatter B-materiell øvrige forsvarsrelaterte varer som ikke har egenskaper eller bruksområder som definert for A-materiell.
  • I 2017 ble det gitt 25 avslag på konkrete søknader og henvendelser om eksport av forsvarsmateriell og flerbruksvarer for militær bruk til følgende land: Bahrain, Bangladesh, Colombia, Costa Rica, Den Dominikanske republikk, Egypt, Guatemala, Irak, Israel, Myanmar, Nigeria, Pakistan, Paraguay, Russland, Saudi-Arabia, Taiwan, Tunisia og Ukraina.
  • Kilde: Eksportmeldingen.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.