RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
DISSE PAPIRENE som fengselets talsmann Alex Gerszewski holder opp her, reddet livet til Richard Glossip onsdag. Henrettelsen er utsatt til 6. november.
DISSE PAPIRENE som fengselets talsmann Alex Gerszewski holder opp her, reddet livet til Richard Glossip onsdag. Henrettelsen er utsatt til 6. november. Foto: Sue Ogrocki (Ap / NTB scanpix)

Her er papirene som stanset henrettelsen i siste sekund

Sist oppdatert:
Venner og familie var til stede for å se Richard Glossip dø.

NEW YORK (Nettavisen): Stillheten hadde for lengst senket seg i vitnerommet i delstatsfengselet til Oklahoma i den lille byen McAlester. De få menneskene som var der, ventet å få se Richard Glossip bli ført inn i henrettelseskammeret når som helst.

De hadde ventet i over fire timer. Klokken hadde passert 15.00, som var det tidspunktet retten hadde fastsatt for henrettelsen av Glossip.

Tre ganger tidligere hadde man lyktes med å få henrettelsen utsatt, men nå var alle muligheter brukt opp. De siste, desperate forsøkene hadde blitt avvist.

For to uker siden ble henrettelsen utsatt da forsvaret fortalte retten at det hadde dukket opp nye opplysninger i saken.

Glossip ble dømt til døden for å ha påvirket Justin Sneed til å ta livet av Barry Van Treese i 1997. Sneed drepte sin hotellsjef med et balltre, men unngikk dødsstraff ved å trekke Glossip inn i saken og beskylde ham for å ha beordret drapet. Sneed ble i stedet dømt til livstid i fengsel.

I september fortalte en av Sneeds medfanger, Michael Scott, at han hadde overhørt Sneed skryte av at han hadde lurt Glossip, at Glossip egentlig er uskyldig.

FAMILIE OG VENNER venter på beskjed om at henrettelsen er fullbyrdet. Den beskjeden kom ikke onsdag.


Dette var imidlertid ikke nok til å få Oklahoma til å ta opp saken på nytt.

DØMT TIL DØDEN: Richard Glossip

Det hjalp heller ikke at Glossips advokater påsto at deres vitner hadde blitt utsatt for trakassering av distriktsadvokatens kontor.

Eller at en journalist fra Fox 25 avslørte at bevismaterial hadde blitt ødelagt før ankesaken kom opp.

Eller at den samme journalisten, Phil Cross, oppdaget uoverensstemmelser mellom obduksjonen av Van Treese og det som obdusenten fortalte i vitneboksen.

Henrettelsen skulle fullbyrdes 30. september.

Og klokken hadde passert 15.00.

Så kom kontrabeskjeden. Henrettelsen er utsatt i 37 dager, til 6. november.

UTSETTELSEN ble feiret med ballonger.


- I siste minutt dukket det i dag opp spørsmål om kjemikaliene som brukes i den dødelige injeksjonen, forklarer Oklahomas guvernør Mary Fallin (R) ifølge Huffington Post.

Familie og venner som var samlet utenfor fengselet for å slippe ballonger som tegn på sin kjærlighet til Glossip, ble rørt av at det dukket opp en utsettelse i siste sekund.

- Dette var uventet, sier storesøster Nancy Ogden til Huffington Post om gøvernørens beslutning.

Utsettelsen ble feiret med både jubel og tårer.

NANCY OGDEN kunne puste lettet ut etterpå.

Henrettelsen av Richard Glossip har nå blitt utsatt fire ganger.

Huffington Post intervjuet ham bare noen timer før henrettelsen ble utsatt onsdag. Da var 52-åringen optimistisk.

- Jeg vil ikke la disse menneskene dra meg ned. Jeg kan ikke det, fortalte Glossip, og la til at han hadde snakket med flere fra FN som jobbet for å avskaffe dødsstraff.

- Jeg tror det kommer vanskeligere tider for dødsstraff, sa Glossip.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere