*Nettavisen* Nyheter.

Her er resultatene fra USA-valget

Barack Obama vinner delstatene Vermont, og Hillary Clinton har vunnet Rhode Island og Ohio, ifølge CNNs valgdagsmåling.

05.03.08 08:01

Den avgjørende kampen mellom demokratenes presidentkandidater Barack Obama og Hillary Clinton foregår i delstatene Ohio og Texas. Sammen med delstatene Rhode Island og Vermont holder de to store delstatene nominasjonsvalg, og utfallet kan avgjøre hvem som til slutt blir demokratenes presidentkandidat i valget i november.

* Det ligger an til en skikkelig thriller om delegatene i Texas. Kl. 07.36 lå Clinton an til å vinne med fire prosent i primærvalget, mens Obama har en ledelse i valgmøte (caucus-valget), som fordeler en tredel av delegatene.

* I Ohio derimot har Clinton en solid ledelse, og like før klokken 05.00 melder CNN at de utpeker Clinton som vinner der.

* Det endelige resultatet i Texas kan drøye til utover morgenen fordi nominasjonsvalget foregår i to steg. Først er det et vanlig primærvalg hvor to tredjedeler av delegatene blir fordelt, og etter valglokalene har stengt, er det et såkalt caucusvalg hvor de gjenstående delegatene blir fordelt.

* Rundt klokken 03.30 utpekte CNN Clinton som vinner i den knøttlille delstaten Rhode Island hvor 21 delegater står på spill.

Jevnt i Ohio Valglokalene i nøkkeldelstaten Ohio skulle stenge klokken 01.30 norsk tid, men åpningstidene ble forlenget til klokken 03.00 flere steder på grunn av problemer med valgsedlene.

Like før klokken 03.00 melder CNN at årsaken til denne utsettelsen er mangel på valgsedler ved flere valglokaler. Obama anla søksmål tidligere tirsdag for å holde 15 valglokaler åpne lengre, og en dommer valgte å forlenge åpningstidene der i halvannen time. Valglokalene ligger i valgdistriktet Cuyahoga, og de 15 lokalene utgjør rundt 1 prosent av det totale antallet i distriktet.

Obama vant Vermont Like etter at valglokalene stengte i delstaten Vermont har CNN utpekt Obama som vinner der, mens John McCain vinner blant republikanerne. Dermed har Obama 12 strake seiere nå i valget.

CNNs valgdagsmåling i Vermont viser at Obama fikk 62 prosent av de hvite stemmene, mens Clinton kun fikk 37. Obama fikk også store deler (61 prosent) av stemmene til velgere som er 65 år eller eldre. Dette er velgergrupper som Clinton har hatt et fast grep om i andre delstater tidligere i valget.

Økonomi viktigst Valgdagsmålingene til CNN viser at Clinton får rundt to tredjedeler av de latinamerikanske stemmene i Texas, mens Obama hele 83 prosent av de afroamerikanske stemmene i delstaten.

I Ohio og Texas er økonomi den viktigste saken for velgerne, men Irak og helsevesenet er også viktig for velgernes valg av kandidat.

Obama leder Før tirsdagens valg har Obama totalt 1.378 delegater, mens Clinton har 1.269 delegater, ifølge CNNs beregninger. 194 av Obamas delegater er såkalte superdelegater, mens Clinton har 238 superdelegater. Kandidatene trenger 2.025 delegater for å sikre nominasjonen. Hvis verken Obama eller Clinton får så mange, blir nominasjonen avgjort på demokratenes landsmøte i august. Da kommer superdelegatene til å spille en meget viktig rolle.

LES OGSÅ: 796 avgjør Obamas skjebne

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.