Her er sexskandalene

Foto: Scanpix/AP

Amerikanske politikere går stadig i sexfella. Les om de mest profilerte skandalene her.

11.03.08 08:42

Mandag ble det kjent New York-guvernør Eliot Spitzer har vært involvert i et prostitusjonsnettverk. Ifølge CNN blir Spitzer nå etterforsket for sine forbindelser til nettverket. Ifølge en skriftlig erklæring offentliggjort av føderale etterforskere skap skal et møte ha funnet sted med prostituerte «Kristen» på et hotellrom. Kunden skal ha betalt Kristen 4.300 dollar.

Les også: Guvernør involvert i prostitusjon

I erklæringen er kunden omtalt som Client-9, men kilder i FBI sier til CNN at dette er Spitzer. Spitzer har tidligere vært statsadavokat i New York og har selv tatt ut tiltaler mot prositusjonsringer.

Se video: På linje med Lewinsky-skandalen(artikkelen fortsetter nedenfor)

221885

Men dette er ikke første gang amerikansk politikk rystes av skandaler knyttet til politikeres privatliv:

Senator Larry Craig for Idaho (Republikanerne):
Fikk offentlig reprimande av Etikkomiteen i Senatet etter å ha blitt arrestert på et herretoalett i juni 2007. Erkjente seg skyldig i upassende atferd etter å ha blitt tatt i en politiaksjon mot utuktig atferd på et herretoalett ved flyplassen Minneapolis-St. Paul. Han forsøkte senere å trekke tilståelsen tilbake fordi han ikke hadde konsultert med en advokat. Craig sitter fortsatt i Senatet.

Les: Vil sitte etter toalett-flause
Les: -Jeg trekker meg
Les: «Benflørt» felte senator

Senator David Vitter for Louisiana (Republikanerne):
Den konservative politikeren beklaget og erkjente en «svært alvorlig synd» etter at han ble knyttet til et eskortebyrå i Washington. Vitter sier handlingene ble begått flere år i forveien, og at han hadde tatt et oppgjør både gjennom syndsbekjennelse og ekteskapsrådgivning. Vitter sitter fortsatt i Senatet.

Les: Årets ti pinligste øyeblikk

Mark Foley (Republikanerne):
Politiker fra Florida. Trakk seg fra Representantenes hus i 2006 etter at det ble kjent at han hadde sendt tekstmeldinger med eksplisitt seksuelt innhold til tenåringsgutter som var praktikanter i Det hvite Hus. Avsløringene førte til anklager om at Republikanerne forsøkte å dekke over saken.

Les: Hadde nett-sex i kongressen
Les: Foley sex-misbrukt av prest
Les: Avslørt av sex-mail

Guvernør James McGreevey i New Jersey (Demokratene):
Trakk seg i 2004 etter en homofil affære med en mann som han ansatte i 2002 for å lede departementet for intern sikkerhet.

Les: Kom ut av skapet og gikk av

President Bill Clinton (Demokratene):
Hadde et seksuelt forhold med den da 21 år gamle praktikanten Monica Lewinsky. Affæren førte til riksrett etter at han hadde løyet om forholdet under ed. Han overlevde riksrettsprosessen og tjente presidentperioden ut, men med et betydelig skadeskutt rykte.

Les: -Bill Clinton er sexavhengig

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Newt Gingrich (Republikanerne):
Den tidligere speakeren for Representantenes hus har tilstått at han hadde et utenomekteskapelig forhold samtidig som han ledet riksrettsprosessen mot Clinton i Kongressen.

Senator Bob Packwood for Oregon (Republikanerne):
Trakk seg i 1995 etter 26 år i Kongressen. Han var blant annet anklaget for seksuell omgang med 17 kvinner.

Barney Frank (Demokratene):
Medlem av Representantenes hus fra Massachusetts. Er homofil. Fikk reprimande i 1990 etter at det ble kjent at en elsker drev en prostitusjonsring fra hans leilighet i Washington.

Senator Gary Hart (Demokratene):
Politiker fra Colorado. Måtte gi opp sitt andre forsøk på å bli president i 1987 etter at det ble kjent at han hadde tilbrakt en natt på yachten «Monkey Business» sammen med en kvinne som ikke var hans kone.

Dan Crane (Republikanerne) og Gerry Studds (Demokratene):
Medlemmer av Representantenes hus fra henholdsvis Illinois og Massachusetts fikk refs i 1983 etter utuktig atferd med mindreårige praktikanter. Crane, som hadde hatt sex med en mindreårig jente, ble stemt ut av Senatet. Studds, som hadde et forhold med en gutt, ble gjenvalgt flere ganger.

Wilbur Mills (Demokratene):
Medlem av Representantenes hus ble tatt på fersken med stripperen Fanne Fox i 1974. Fox hoppet ut av Mills limousine etter at den ble stanset av politiet. Mills søkte behandling for alkoholmisbruk og pensjonerte seg to år senere.

Kilde: Reuters

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.