Her er sjøen de har lett etter på Mars

Forskergruppe hevder å ha sikre bevis på Mars-innsjø.

18.06.09 21:26

Forskerne, fra University of Colorado i Boulder, har oppdaget det de mener er uomtvistelige bevis på en gammel strandlinje på Mars. Strandlinjen tyder på at det for flere milliarder år siden fantes en stor og dyp innsjø i planeten.

Dermed styrkes teorien om at det en gang, og kanskje fremdeles, har vært livsformer på Mars, melder Universitetet i en pressemelding.

- Dette er det første utvetydige beviset på strandlinjer på Mars’ overflate, sier Geatano Di Achille, som leder forskningsteamet.

- Identifiseringen av strandlinjen og ledsagende geologiske beviser gjør det mulig for oss å beregne størrelsen og volumet på sjøen, som ser ut til å ha blitt formet for rundt 3,4 milliarder år siden, sier De Achile.

Sjøen skal ha vært rundt 207 kvadratkilometer stor, og rundt 500 meter dyp, ganske nøyaktig på størrelse med Femunden. Mjøsa er til sammenligning 365 kvadratkilometer stor.

Strandlinjene er oppdaget ved hjelp av høyoppløselige bilder tatt av det såkalte HiRISE-kameraet, som finnes på romfartøyet Orbiter som går i bane rundt mars rundt 300 kilometer over overflaten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.