50.000 sivile er fanget i IS-kontrollerte Falluja. Få har klart å komme seg ut. Irakiske spesialstyrker har omringet byen og forbereder nå et avgjørende slag. Hjelpeorganisasjonene er bekymret.

Les også: SOHR: Tusenvis på flukt fra IS-offensiv nord i Syria

- Det er fryktelige historier som kommer fra Falluja. De som klarer å flykte forteller om ekstrem matmangel og sult, uttaler Nasr Muflahi, Flyktninghjelpens landsjef i Irak.

FNs høykommisær for flyktninger er bekymret etter rapporter om at menn og eldre gutter i Falluja som nekter å kjempe på IS' side blir henrettet.

Andre rapporter sier at innbyggere som har forsøkt å flykte er blitt drept eller slått, uttalte UNHCR-talskvinne Melissa Fleming fredag.

Så langt har 800 personer klart å flykte, mens det er anslått at 50.000 sivilpersoner fortsatt er fanget i byen.

- Flyktninghjelpen og andre organisasjoner står klare til å hjelpe de få som klarer å flykte. Men tusenvis er fanget uten muligheter til å flykte, uttalte generalsekretær Jan Egeland i organisasjonen fredag.

Irakiske spesialstyrker gjør seg klare til en ny fase i kampen om Falluja og krigen mot Den islamske stat (IS). Søndag pågikk det kamper flere steder, blant annet nær Mosul i nord og Heet i Anbar-provinsen i vest såvel som i Raqqa på grensen til Syria, melder nyhetskanalen Al Jazeera.

Sist uke innledet de irakiske spesialstyrkene (CTS) sin offensiv mot Falluja med luftstøtte fra den USA-ledete koalisjonen.

Abdelwahab al-Saadi, som leder operasjonen, uttalte søndag at store styrker nå står klare til å angripe.

- Disse styrkene vil trenge inn i Falluja i kløpet av de neste timene for å frigjøre den fra Daesh, uttaler han ifølge nyhetskanalen. Daesh refererer til IS.

Kurdiske peshmerga-styrker angrep søndag IS-stillinger i området Hazer, som ligger rundt 45 kilometer nordøst for Mozul, IS-bastionen nord i Irak.

Minst 17 opprørere ble drept i offensiven. Det melder det kurdiske militæret, ifølge NTB.

Peshmerga-styrkene er soldater fra Iraks selvstyrte region Kurdistan. De siste månedene har de spilt en nøkkelrolle i å drive IS bort fra områder som ekstremistgruppen tok i 2014.

Ekstremistgruppa IS har kontrollert Falluja, som ligger rundt 60 kilometer vest for Iraks hovedstad Bagdad, siden 2014.