*Nettavisen* Nyheter.

Her er Sveriges nye statsminister

Foto: ANDERS WIKLUND (Scanpix)

- Vi kan betrakte det som avgjort, sier boomaker.

16.09.10 06:06

Søndag er det valg i Sverige. Bookmakerfirmaet Ladbrokes stiller odds på de ulike regjeringsalternativene, og her er differansen mellom de to hovedalternativene ekstrem.

  • Satser du nå 1 krone på at de fire borgerlige partiene i den såkalte Alliansen blir sittende, får du en gevinst på usle 6 øre. Når gevinsten er så liten, innebærer det at det blir ansett som overveiende sannsynlig at veddemålet blir vunnet.
  • Satser du derimot 1 krone på et rødgrønt regjeringsalternativ med Sosialdemokratene, Venstrepartiet og Miljøpartiet, blir gevinsten hele 5,50 kroner hvis de vinner.

- Avgjort
- Vi kan betrakte det som avgjort, sier Joakim Rönngren, nordiske PR-sjef i Ladbrokes, om regjeringsspørsmålet i Sverige.

Disse oddsene reflekterer hva spillerne tror, for de justeres kontinuerlig basert på spillernes adferd. Øker antallet som tror Alliansen vinner, blir gevinsten ved et slikt utfall justert ned - og motsatt.

- Dette reflekterer helt og fullt hva spillerne tror om valget, sier Rönngren til NA24.

Det har vært en kraftig endring i regjeringsoddsene hos Ladbrokes. I fjor var det rødgrønne alternativet favoritt. I år har det frem til godt ut på sommeren vært ganske jevnt, men i løpet av august og september har venstresiden fullstendig ramlet av lasset, i alle fall hos Ladbrokes.

Marked i spådommer
Det er ikke bare hos Ladbrokes spillernes tips om politiske valg lar seg lese ut av odds. Internasjonalt har flere forskere interessert seg for slike «prediksjonsmarkeder» og deres eventuelle evne til å forutsi valgresultater, inspirert av ideen om «massenes visdom».

Ideen er at ulike uavhengige anslag fra en stor gruppe mennesker i mange tilfeller viser seg å treffe overraskende godt, og gjerne bedre enn eksperters meninger.

Dette har likhetstrekk med meningsmålinger, men det er viktig forskjeller også. En meningsmåling dreier seg om hva du foretrekker. Et oddsmarked dreier seg om hva du tror blir foretrukket av allmennheten. I en meningsmåling teller alle «stemmer» likt. I et oddsmarked vil en som satser mye påvirke bildet mer enn en som satser lite.

Leder på målingene
Uansett viser også meningsmålingene ganske entydig at den borgerlige blokken ligger best an før det svenske valget. En måling foretatt av analyserfirmaet Synovate viser onsdag 49,8 prosent til de fire partiene i Alliansen, mot 40,9 prosent til de tre rødgrønne partiene.

Det som derimot er mer uklart er hvordan det innvandringsskeptiske partiet Sverigedemokratene vil gjøre det, om partiet kommer over sperregrensen og om det kommer på vippen.

Hvis Alliansen overlever valget, vil det være første gang noen sinne at en borgerlig regjering blir sittende over et valg i Sverige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.