RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NORGE PÅ TOPP: - Vi i Norge kan være glade, takknemlige og stolte for denne plasseringen på lista, men det er ikke bare fordi vi er et rikt og fredelig land, mener Line Hegna i Redd Barna. Illustrasjonsbilde.
NORGE PÅ TOPP: - Vi i Norge kan være glade, takknemlige og stolte for denne plasseringen på lista, men det er ikke bare fordi vi er et rikt og fredelig land, mener Line Hegna i Redd Barna. Illustrasjonsbilde. Foto: Frank May (NTB scanpix)

Her er verdens beste - og verste - land å vokse opp

Sist oppdatert:
Redd Barna har laget liste over landene med de beste - og verste - forutsetningen for en trygg og god barndom.

Minst 700 millioner barn har fått barndommen sin avbrutt altfor tidlig, viser en fersk rapport fra Redd Barna.

- Rapporten viser at det ikke er tilfeldig hvilke barn som får barndommen sin ødelagt. Er du jente, tilhører en minoritet eller er funksjonshemmet, er du mer utsatt, sier Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna, til Nettavisen.

Rapporten «Stolen Childhoods» viser at årsakene varierer fra ekstrem vold og konflikt, tidlig ekteskap, graviditet, barnearbeid, dårlig helse og mangel på utdanning.

Redd Barna har på bakgrunn av dette satt opp en liste over hvor i verden det er best og verst å vokse opp.

Funnene i rapporten viser at barn i Vest- og Sentral-Afrika er mest utsatt for å få barndommen sin avbrutt. Niger er rangert som laveste, etterfulgt av Angola, Mali, Den sentralafrikanske republikk og Somalia. Landene der barna har de beste forutsetningene for en trygg og god barndom er Norge, Slovenia, Finland, Nederland og Sverige.

Line Hegna, Redd Barna.

- Vi i Norge kan være glade, takknemlige og stolte for denne plasseringen på lista, men det er ikke bare fordi vi er et rikt og fredelig land, sier Line Hegna i Redd Barna.

Hun peker på politiske valg og prioriteringer:

- Det handler også om at vi har gjort bevisste valg, som gratis skole og helsetilbud for alle barn. Det finnes også fattige land på lista, som Rwanda, som kommer relativt høyt fordi de har valgt å investere i helse og utdanning, sier Hegna. Tilsvarende peker hun på at en del land i Latin-Amerika, som Honduras, kommer oppsiktsvekkende dårlig ut. Der er det ekstrem vold og gjengkriminalitet som ødelegger barndommen for mange.

- Millioner av verdens mest sårbare barn blir nektet en mulighet til å utvikle seg, lære og å være trygge. For mange er situasjonen så alvorlig at de i verste fall står i fare for å miste livet, sier Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna ifølge en pressemelding.

Andre funn i rapporten:

  • Hver dag dør mer enn 16.000 barn før de fyller fem år.
  • Rundt en fjerdedel av alle barn under fem år (156 millioner) har skader på grunn av underernæring.
  • Ett av seks barn i skolealder går ikke på skolen.
  • Konflikt har tvunget nesten 1 av 80 barn på flukt fra hjemmene sine.
  • 168 millioner barn verden over er involvert i barnearbeid.

I forbindelse med lanseringen av rapporten har organisasjonen laget en video som skal illustrere utfordringene som møter barna i noen av disse landene. Du kan se videoen her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere