RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er verdens farligste mann

Sist oppdatert:
Kruttønna Iran med president Mahmoud Ahmadinejad på toppen er den største trusselen mot verdensfreden i 2006, mener PRIO-direktør Stein Tønnesson.

Urosentre som Kashmir og Aceh-provinsen i Indonesia viste en positiv utvikling i 2005, men i Iran går alt motsatt vei, mener Stein Tønnesson, som er direktør ved Institutt for fredsforskning i Oslo.

- Iran er eksplosivt, også fordi landet kan destabilisere Irak, sier han til TV 2 Nettavisen.

Han peker på at forbindelsene mellom sjiamuslimene i Iran og det sjiamuslimske flertallet i Irak er svært tette, og at Iran derfor har et strupetak på USA gjennom muligheten for å skape uro i Irak.

Irans atomprogram skaper også skjelvinger blant ekspertene. Samtidig har landet fått en uberegnelig president i ekstremisten Mahmoud Amadinejad.

-. Mye avhenger av om EU greier å få Russland med på laget for å diktere en løsning i samarbeid med det internasjonale atomenergibyrået, mener Tønnesson.

I romjula vurderte Iran et tilbud om å få anriket uran fra Russland til bruk i atomkraftverk i stedet for å produsere det selv. Anriket uran kan også brukes til å lage atomvåpen.

Fredsprisvinner og leder for det internasjonale atomenergibyrået, Mohamed ElBaradei, er også bekymret over Irans atomprogram.

- Det internasjonale samfunn er i ferd med å miste sin tålmodighet med Iran. Men dette er et meget sammensatt spørsmål. Partene må kunne sette seg sammen og komme til en løsning i fellesskap, svarte ElBaradei på spørsmål fra TV 2 Nettavisen før fredprisutdelingen i Oslo i desember.

Her er noen av urosentrene i verden i 2006:

Iran: Atomprogrammet og en uberegnelig president skremmer..

Irak: Opprøret og terroraksjonene fortsetter til tross for valget før jul.

Syria: Mulighet for at regimet til Bashir Assad bryter sammen.

Sri Lanka: Utviklijngsminister og fredsmekler Erik Solheim advarer om fare for ny borgerkrig dersom partene ikke setter seg til forhandlingsbordet.

Israel/Palestina: De palestinske myndighetene sliter med å holde ytterliggående grupper som Hamas i ørene før parlamentsvalget i slutten av januar.

Nord-Korea: Forhandlingene om landets atomprogram trekker ut.

Hviterussland: Vil opposisjonen sitte rolig å se på at president Lukasjenko nok en gang stjeler valget?

Etiopia/Eritrea: Fare for nye grensekonflikter

Sudan: Urolighetene fortsetter i Darfur. SAmtidig skal en tung FN-styrke inn i Sør-Sudan.

Haiti: En ny og demokratisk valg regjering skal være på plass innen februar 2006.

For flere land, se hjemmesidene til International Crisis Group

Sjokk
Den norske regjeringen har lovet å heve FN-flagget i 2006, blant annet i Sør-Sudan. Samtidig vil den store norske styrken i Afghanistan bli værende. Tønnesson mener norske soldater aldri skulle ha vært i Afghanistan.

- Norge burde heller ha konsentrert seg om fredsbygging, mener han.

Så langt har en norsk soldat blitt drept i Afghanistan. Tønnesson frykter at tallet kan øke i 2006.

- Det er veldig sannsynlig at vi vil se tap av norske liv i en konflikt i 2006. Trolig vil det skje i Afghanistan. Det kan bli et sjokk for norsk opinion, mener han.

Terror
Nordmenn må også være forberedt på terrorangrep i 2006, mener Tønnesson.

-Terrortrusselen vil gjøre seg gjeldende mot mange land. Det er vanskelig å forutse hvor de vil slå til neste gang. Muligheten for de terroren vil ramme Norge, er absolutt til stede, mener han.

Siden invasjonen i 2003 har Irak blitt et senter for rekruttering og opplæring av terrorister, på linje med det Afghanistan var på 1990-tallet. Så lenge uroen fortsetter i Irak, vil trolig terroristene holde seg der. Men i det øyeblikket Irak blir mer stabilt, frykter Tønnesson at de kan spre terroraksjoner til andre land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere