Her fanger de en Gaddafi-supporter

Foto: GORAN TOMASEVIC (Reuters)

Det er ingen spøk å bli beskyldt for å være Gaddafi-tilhenger i opprørsland.

04.03.11 21:31

Med en pistol rettet mot hodet blir den unge mannen anklaget for å være en av Muammar Gaddafis støttespillere. Bildene som den prisbelønte Reuters-fotografen Goran Tomasevic tok på en vei mellom byene Brega og Ras Lanuf torsdag illustrerer den nervøse stemningen som råder i et splittet Libya, der Muammar Gaddafi og hans tilhengere tviholder på makten fra sin base i Tripoli mens opprørerne har tatt kontrollen over flere byer øst i landet.

Avhøres med pistol mot hodet
Hvilken side han står på, vet vi ikke, men frykten i den unge mannens øyne er det ingen tvil om der han avhøres av en av opprørerne mens en annen holder et håndvåpen mot hodet hans og en gruppe menn står vakt rundt.

Ifølge britiske Daily Mail, som igjen siterer The Times, roper en av opprørerne mot ham: «Hadde du våpen? Ja eller nei. Var du sammen med Gaddafis brigader? Ja eller nei».

Noen timer tidligere trodde den unge mannen seg trygg. Men plutselig var alles øyne rettet mot ham og han ble anklaget for å stå på feil side i konflikten.

Human Rights Watch bekreftet torsdag at minst 14 døde i kampene i Brega onsdag. En av de drepte er den 13 år gamle gjeteren Hassan Umran. Tvillingbroren hans Hussein og den yngre broren Faraj ble begge skadet i den samme episoden. Guttene var ute og passet sauer og geiter utenfor Brega rundt klokka åtte onsdag morgen da Gaddafi-lojale styrker i 30 kjøretøyer kjørte forbi.

Al Jazeeras reporter sier opprørerne nå har forsterket sine posisjoner 50 kilometer vest for Brega.

Forsøkte å vinne tilbake Brega
Brega ble angrepet av rundt 300 Gaddafi-lojale menn onsdag i et forsøk på å vinne tilbake tapt territorium i øst. Senere fløy et bombefly over byen og skjøt med raketter uten å forårsake noe skade eller tap av liv.

Al Jazeeras reporter Tony Birtley var i nærheten da rakettangrepet kom og fortalte at opprørerne klarte å holde kontrollen over byen som de vant for en uke siden.

Muammar Gaddafis nest eldste sønn, Saif al Gaddafi, sa i et intervju med BBC at hensikten med luftangrepet ikke var å drepe, men å skremme opprørerne av gårde.

Les også: - Dere er bare ute etter oljen vår

Brega, som ligger mellom Gaddafis hjemby Sirte - der regimet fortsatt har kontrollen - og opprørsbyen Benghazi, ligger også i et etnisk spenningsfelt mellom stammer som er lojale til Gaddafi og grupper i øst som ønsker å bli kvitt ham.

Ambulanser ble angrepet
To ambulanser fra Libya Røde Halvmåne ble torsdag beskutt i Misrata vest for Benghazi. To frivillige skadd, melder Norges Røde Kors. De opplyser at situasjonen i deler av Libya er så usikker at humanitære organisasjoner ikke har mulighet til å kartlegge behovene, gi medisinsk bistand eller annen nødhjelp.

USA beredt til å handle
USAs president Barack Obama sa torsdag at han har gitt militæret klarsignal til å handle, om nødvendig raskt, hvis situasjonen i Libya forverrer seg, melder Washington Post.

Obama sa han frykter en humanitær krise eller en situasjon der forsvarsløse sivile befinner seg i alvorlig fare eller en situasjon som over tid kan bli blodig hvis Libyas leder nekter å gi slipp på makten. Obama gjentok at Gaddafi ikke lenger har noen legitimitet som leder og må gå. Obama var likevel nøye med å understreke at USA bare vil reagere i samråd med det internsjonale samfunn. Han sa amerikanske interesser er best tjent med at USA ikke blir betraktet som en aktør som er ute etter å skape eller fremskynde ett spesielt utfall.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.