RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP PHOTO/Ariel MARINKOVIC

Her får hun brev fra pappa i gruven

Sist oppdatert:
700 meter ned i gruven lever de innesperrede gruvearbeiderne fortsatt i håpet.

Anstrengelsene for å redde de innesperrede gruvearbeidere i Copiapo i Chile vil koste store summer, men chilenske myndigheter akter å gjøre hva de kan.

Arbeidet med å bore en redningssjakt 700 meter ned i grunnen er i gang og vil forhåpentligvis lykkes i løpet av november eller desember.

Nede i gruven lever 33 innesperrede menn i håpet. De har nå vært fanget i en måned. Oppe i dagen har de pårørende slått leir.

«Camp Hope» er navnet internasjonale nyhetsbyråer har gitt leiren.

Hilsen fra gruven
Gruvearbeiderne, som har vært innesperret siden begynnelsen av august, har mottatt forsyninger med vann, mat og medisiner, og de har kunnet sende og motta hilsener. Lørdag fikk de et minutt hver til å snakke på en videoforbindelse som gikk via en fiberoptisk kabel, ifølge CNN. Familiene kunne se og høre gruvearbeiderne, mens gruvearbeiderne bare hadde lyd. Noen gruvearbeidere har også utvekslet brev med sine nærmeste.

Tettskrevet brev
For 14 dager siden satte Romina Gomez seg ned og skrev et oppmuntrende brev til sin far, Mario Gomez, en av de som befinner seg nede i gruven.

Denne uken fikk hun svar tilbake. En kapsel med en sammenrullet, tettskrevet tekst ble rullet ut og lest i leiren i Copiapó.

Brevet er datert 6. september og innleder med et «hei». Faren forteller hvordan de får ventetida til å gå, og trøster familien der oppe.

Borer redningssjakter
Mens de pårørende og gruvearbeiderne venter og trøster hverandre, er mannskaper i gang med å bore seg ned i grunnen fra to ulike steder.

Forsøkene er døpt «Plan A» og «Plan B». Et tredje parallelt forsøk, «Plan C», skal iverksettes 18. september.

Kan i beste fall bli reddet i november
Dette siste forsøket kan i beste fall lykkes raskere. Her skal det «bare» bores en sjakt på 597 meter, og i beste fall kan redningsoperasjonen være i mål i november eller desember.

Mandag hadde Plan A-sjakten kommet 100 meter ned av de 702 meterne før den når fram til der gruvearbeiderne oppholder seg. Det er anslått at det vil ta tre til fire måneder å komme så langt ned.

Arbeidet med Plan B-sjakten begynte søndag, men har støtt på tekniske problemer, og der er det foreløpig stans, melder AFP. Her skal det bores 620 meter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere