*Nettavisen* Nyheter.

Her får jordskjelvofrene mat

Foto: Ramon Espinosa (AP)

Den største utfordringen vi har stått overfor, sier sjefen for Verdens matvareprogram om jordskjelvkatastrofen i Haiti.

01.02.10 11:44

En massiv satsing for å distribuere mat til sultne, jordskjelvrammede haitianere i Port-au-Prince startet søndag.

Søndag ble det distribuert 376 tonn med ris til 100.368 mennesker på ni steder, opplyser Marcus Prior, en talsmann for Verdens matvareprogram (WFP), ifølge CNN.

Skal gi ris til to millioner
Målet er å nå to millioner mennesker i hovedstaden over en periode på 14 dager.

Den storstilte matdistribusjonen koordineres av FN, internasjonale hjelpeorganisasjoner og myndighetene i Haiti.

Slumområder måtte vente
Distribusjonen søndag ble likevel ikke så omfattende som planlagt. Meningen var at risen skulle distribueres til 16 steder, men bare ni av disse stedene var i stand til å ta i mot. På fem mottakssteder trengte de mer tid på å organisere utdelingen av risen og dele ut matkuponger. To steder, begge i slumområdet Cité Soleil i Port-au-Prince, ble utelukket av sikkerhetshensyn.

- Dette er områder som i den siste tiden har vært ekstremt voldelige med en betydelig økning i gjengvold, men vi håper å kunne nå dem snart, sier Prior ifølge CNN.

Bortsett fra disse forsinkelsene skal distribusjonen ellers ha gått etter planen. Bare kvinner fikk matkuponger som gjorde det mulig å hente 25 kilo ris til familien. Ifølge Prior er erfaringen god med å dele ut mat via kvinner. De sørger for at maten distribueres rettferdig til resten av familien.

Mange smil
Ved Champs de Mars i sentrum av Port-au-Prince, som nå er en midlertidig teltleir for hjemløse, stilte kvinnene seg opp i en lang kø for å hente sin families risporsjon.

En etter en gikk de fram og hentet risen, og det var mange smil å se da de tok sekken på hodet eller skulderen. Amerikanskek soldater var på plass for å forhindre kaos.

WFP-direktør Josette Sheeran sier jordskjelvet 12. januar er den største utfordringen Verdens matvareprogram så langt har stått overfor.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: THONY BELIZAIRE (AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.