RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her fødes planetene

Sist oppdatert:
Romteleskopet Spitzer har funnet spor av planetdannelse i restene av døde stjerner.

Med infrarødt teleskop har Spitzer gransket området rundt en pulsar og funnet ringer av materie som ble spydd ut ved stjernens dødskramper. En pulsar er restene av en eksplodert stjerne.

Astronomer antar at materialet som ligger igjen i ringer rundt pulsaren kan klumpe seg sammen og danne nye planeter.

Klikk her for å se video

Død stjerne
Dette er første gang forskerne har påvist slikt planetbyggende materie rundt en død stjerne.

De nye funnene blir beskrevet i tidsskriftet Nature tirsdag.

Mysterium
Funnet bidrar til å belyse et mysterium som har plaget astronomene siden 1992, da Aleksander Wolszczan fra fant tre planeter rundt pulsaren PSR B1257+12. Planetene var to ganger så store som jorda, og de første plantene som noen gang ble påvist utenfor vårt eget solsystem. Grunnen til at dette var mystisk er at enhver planet som gikk i bane rundt stjernen da den sprengte ville blitt tilintetgjort. Altså måtte planetene ha blitt dannet i etterkant. Astronomer har siden den gang funnet flere indirekte beviser for at pulsarplantene blir dannet av en støvsky rundt pulsaren, men slike skyer har ikke blitt påvist før nå.

Eksploderte
Pulsaren Spitzer har observert heter 4U 0142+61, og ligger 13.000 lysår unna oss, i stjernebildet Kassiopeia. En gang i tiden var den trolig en stor, lyssterk stjerne, mellom ti og 20 ganger så massiv som vår egen sol. Stjernen overlevde trolig i ti millioner år før den kollapset under sin egen vekt for omkring 100.000 år siden og ble sprengt i en supernova.

Utrolig masse
Pulsarene er en type rester etter supernovaer som kalles nøytronstjerner. De har en utrolig stor masse, omtrent 1,4 ganger solens masse klemt inn i legemer som bare er drøye 10 kilometer på tvers. En teskje nøytronstjerne ville veid omtrent to milliarder tonn på jorda.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere