RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her fjerner han en udetonert selvmordsvest

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Modig politimann setter livet på prøve etter at 37 mennesker ble drept.

En pakistansk politimann nærmer seg den døde selvmordsbomberen og fjerner den udetonerte bombevesten fra den livløse kroppen. Pakistanske styrker klarte trolig å redde noen liv ved å skyte og drepe selvmordsbomberen før han klarte å sprenge seg selv i luften.

Den drepte selvmordsbomberen deltok i en rekke koordinerte angrep i Pakistan, torsdag morten hvor 37 menneskeliv gikk tapt, deriblant den pakistanske byen Lahore.

- Vi fant granater og en selvmordsvest på en død person, sier en talsmann for politiet.

Terroristene gikk til angrep på Det føderale etterforskningsbyrået i Lahore, samt to andre treningsleirer for politiet. Minst 26 mennesker ble drept i de tre angrepene.

Samtidig ble elleve mennesker drept i et angrep i den nordlige byen Kohat.

Kraftig opptrapping
Pakistan opplever nå en kraftig opptrapping i antall terrorangrep, og de siste to ukene har selvmordsangrep krevd til sammen 250 menneskeliv.

Formålet med angrepene er å hindre den pakistanske offensiven mot Taliban i grenseområdene til Afghanistan.

- De siste ukene har det vært en rekke ulike angrep i ulike byer i Pakistan. I dag har vi sett flere angrep i Lahore. Og selv om pakistanere har sett en rekke av disse angrepene de siste ukene, så virker det som at det nå topper seg. Og det setter ekstra press på myndighetene til å gjøre noe, sier Laila Bokhari, forsker ved NUPIs avdeling for sikkerhet og konflikthåndtering, til Nettavisen.

- Fienden har startet en geriljakrig. Hele nasjonen bør samles mot terroristene, og med Guds vilje vil vi beseire dem, sier den pakistanske innenriksministeren Rehman Malik, melder BBC.

Pakistansk Taliban har ligget lavt i terrenget etter at lederen Baitullah Mehsud ble drept i august. Dette fikk mange til å spekulere på om gruppen var svekket. Bokhari mener formålet med dagens koordinerte angrep var å vise muskler.

- Det var for å vise pakistanske myndigheter at de har muskler, evne og vilje til å slå til. Og for det andre så kom det nylig en uttalelse fra Talibans leder om at de vil fortsette angrepene inntil pakistanske styrker trekker seg ut av stammeområdene og stanser offensiven, sier hun.

Ulike grupperinger
Taliban består av en rekke ulike grupperinger med ulike motivasjoner og rekrutteringsgrunnlag. Noen har kriminelle motivasjoner mens andre opererer ut fra religiøse og ideologiske motivasjoner.

Det har lenge vært kjent at pakistansk Taliban, afghansk Taliban og Al-Qaida har et sterkt fotfeste i stammeområdene i Wasiristan på grensen til Afghanistan.

- Det man er redd for nå er at dette skal spre seg innover mot de store byene. Og man frykter at de blir mer samarbeid mellom de ulike gruppene. Noen hevder at de siste angrepene er tegn på at det ikke er bare pakistansk Taliban som har vært med i planleggingen og utførelsen, sier Bokhari.

Under pakistansk Taliban snakker man om mellom 20 og 40 grupperinger, men det er umulig å svare på hvor mange medlemmer de har.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere