*Nettavisen* Nyheter.

Her florerer svineinfluensaen

Foto: ANDY RAIN (EPA)

Svineinfluensaen fortsetter å spre seg i økende tempo. I Europa er britene, spanjolene og tyskerne hardest rammet. Men norske myndigheter mener folk kan reise som før.

25.07.09 23:53

Det europeiske smittevernsenteret (ECDC) melder lørdag om 81 nye, bekreftede tilfeller av svineinfluensa i de 31 EU- og EFTA-landene det siste døgnet.

20.463 smittet i Europa
Ingen av de nye tilfellene skal være alvorlig syke. Det er nå registrert totalt 20.463 smittede i Europa. Blant disse er det så langt registrert 35 dødsfall; ett i Ungarn, fire i Spania og 30 i Storbritannia.

Verst i Storbritannia
I Europa – blant EU- og EFTA-landene – er det Storbritannia, Tyskland og Spania som er hardest rammet. Storbritannia har ifølge tallene fra ECDC lørdag 11.159 bekreftede smittetilfeller og 30 dødsfall, Tyskland har 2844 smittede og ingen dødsfall, Spania har 1538 tilfeller og fire dødsfall.

Det er verdt å merke seg at de nasjonale anslagene over antall smittede kan overstige tallene fra ECDC. Fredag anslo britiske myndigheter at det bare den siste uken var 100.000 nye tilfeller av svineinfluensa, dobbelt så mange som foregående uke.

Om vi holder oss til ECDC-tallene og de bekreftede tilfellene, er det i Norge og nabolandene Danmark, Sverige og Finland så langt totalt 982 registrerte tilfeller og ingen dødsfall. I Norge er tre personer alvorlig syke og innlagt på ulike sykehus. I Sverige behandles en gravide kvinne på sykehus i Stockholm. Den skotske kvinnen er alvorlig syk med svineinfluensa, har nedsatt lungefunksjon og har ligget en uke i respirator. Hun ble fløyet til Sverige fordi hun trengte behandling med en spesiell lungemaskin, skriver svenske Aftonbladet.se.

62 nye dødsfall på verdensbasis
Utenfor EU og EFTA er det registrert 4158 nye tilfeller og 62 dødsfall det siste døgnet. Det er rapportert nye alvorlige tilfeller i Australia (1), Bolivia (2), Chile (11), Ecuador (2), El Salvador (1), Indonesia (1), Peru (3), Singapore (2) og USA (39). Landene som nå er hardest rammet er Australia, Canada, Chile, Mexico og USA.

På topp med svineinfluensa
Her landene med høyest antall bekreftede smittetilfeller på verdensbasis:

* USA 43.771
* Australia 16.768
* Mexico 14.861
* Chile 11.641
* Storbritannia 11.159
* Canada 10.156

Til sammen viser oversikten på verdensbasis nå 159.224 bekreftede tilfeller av svineinfluensa med 979 dødsfall, ifølge oversikten fra EDCD.

Les hele ECDC-rapporten her

Har mistet tellingen
Verdens helseorganisasjon (WHO) og USAs senter for smittekontroll uttalte fredag at de nå bare kan anslå hvor mange som er smittet. Viruset sprer seg hurtig, og det er ikke mulig å vite nøyaktig hvor mange som er rammet. Ifølge de samme myndighetene synes det som om svineinfluensaen nå fester grepet også blant de eldre, en aldersgruppe som ble skånet i den første fasen av utbruddet.

– Barn og unge må vaksineres
Amerikanske helsemyndigheter gjentok fredag sine anbefaling om at barn i alderen fra seks måneder til 18 år bør få vanlig sesongvaksine mot influensa. Selv om denne har liten eller ingen effekt mot H1N1-viruset vil den bidra til å hindre at barn rammes av begge og dermed begrense virkningene av pandemien på skoler og arbeidsplasser, uttalte ekspertene ifølge Reuters.

– Ikke reis utenlands
Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen ved Ullevål universitetssykehus oppfordret i VG lørdag nordmenn til å utsette utenlandsferien. Hun peker på at svineinfluensaen har en høyere dødelighet enn vanlig sesonginfluensa.

– Bli hjemme. Ikke reis til de landene der smitten er mest utbredt, lød hennes råd ifølge VG Nett.

Sier nei til reiserestriksjoner
Men det offisielle rådet fra norske helsemyndigheter er fortsatt at nordmenn kan dra utenlands som før. Verken helsedirektør Bjørn-Inge Larsen eller helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen ville på en pressekonferanse fredag gå ut med spesielle advarsler.

Se hva helsedirektøren og helseministeren svarte her (ekstern lenke)

– Verden skal gå rundt. Vi må greie å håndtere denne pandemien i en situasjon der samfunnshjulene ruller, svarte Hanssen på pressens spørsmål fredag.

– Vi vet i dag at det er en fri smitte i Storbritannia, men vi har eksempler på at nordmenn er smittet i land der det normalt er liten forekomst. Så du måtte nesten ha forbudt folk å reise over alt, og det ville ikke stått i forhold til det vi her står overfor, sa han videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.