Gå til sidens hovedinnhold

Her forlater Kate og Gerry Portugal

Søndag forlot Kate og Gerry McCann Portugal. - Vi drepte ikke Madeleine, sier Gerry.

PRAIA DA LUZ/OSLO (Nettavisen): Klokken 08.11 norsk tid søndag morgen forlot ekteparet Kate og Gerry McCann huset de har leid på Algarvekysten. Med et stort pressekorps tilstede satte Madeleines far seg bak rattet, mens moren satte seg ved siden av i den grå leiebilen.

En drøy time senere kjørte ekteparet inn på VIP-delen på Faro flyplass, for å rekke et fly som tok av ved 10.30-tiden norsk tid.

Flyet, Easyjet flight 6552, landet i Storbritannia klokken 13.15 norsk tid. Familien har nå kommet hjem til sitt hus i Rothley. Huset er omringet av journalister og fotografer.

Britiske tv-kanaler, som har fulgt familiens kjøretur fra flyplassen med tv-kameraer, sender direkte fra stedet.

- Tidligere planlagt
Ved kl. 01.30-tiden natt til søndag meldte Sky News av ekteparet søndag reiser hjem til Storbritannia. Familiens talsperson bekrefter avreisen overfor Daily Mail.

- Kate og Gerry reiser hjem til Storbritannia denne morningen som tidligere planlagt. De kommer til å ta fly fra Faro flyplass. Det legges trykk på at hjemreisen er i full overensstemmelse med portugisiske myndigheter og politiet, sier talspersonen.

Les også: Kjører fortsatt politiets viktigste bevis

Kate og Gerry har hele tiden hatt planer om å reise hjem til Rothley i Leicestershire søndag. Men på grunn av deres nye status som mistenkte i forsvinningssaken, har mye tydet på at ekteparet måtte bli værende i Portugal.

Kate og Gerry har fått tillatelse av portugisiske myndigheter til å forlate landet, men hva dette betyr for den videre etterforskningen, er ennå uklart. Leieavtalen på huset som McCann-familien leier på Algarvekysten går ut denne uken.

189377

- Hjem for tvillingene

Lørdag fortalte derimot en av McCann-parets nærmeste venner at Maddies foreldre vil bli værende i Portugal for å bevise sin uskyld. Vennen, Jon Corner, sa til BBC at paret akter å bli i Portugal til de er renvasket.

Madeleines mor har også tidligere uttalt at hun ikke vil reise fra landet før hun har funnet datteren. Men nå har altså ekteparet bestemt seg for å likevel reise hjem til Storbritannia med sine tvillinger, 129 dager etter at Madeleine forsvant.

Tanten til Madeleine sier til Sky News søndag at Kate og Gerry nå reiser hjem på grunn av tvillingene. Det samme sier familiens talsperson, som møtte pressen utenfor Faro flyplass søndag formiddag.

- Kate og Gerry vil reise tilbake til Storbritannia i dag sammen med tvillingene Shaun og Emely, som tidligere planlagt, sier McCann-familiens talsperson Justine McGuinnes. Hun sier at foreldrene nå ønsker å få til et så normalt liv som mulig i hjemlandet for tvillingene.

I uttalelsen påpeker McGuinnes at hendelsene de siste dagene har opprørt foreldrene.

- De har ingenting med forsvinningen å gjøre, sier McGuinnes, som også opplyser at Kate og Gerry håper at letingen etter Madeleine fortsetter:

- De vil nok en gang takk de som har støttet dem, sier hun.

- Vi drepte henne ikke
Britiske søndagsaviser er naturligvis fylt med Madeleine-stoff. Den britiske avisen News of the World har blant annet et eksklusivt intervju med faren til Madeleine. I intervjuet, som skal ha funnet sted like etter avhøret, sier Gerry at verken han eller kona Kate har noe med forsvinningen å gjøre og at de ikke drepte henne.

- Vi trodde at vi befant oss i vårt verste mareritt, men nå blir det verre og verre, sier Gerry til avisen. Han sier at han er 100 prosent sikker på at kona Kate ikke har gjort noe med datteren, og at de vil renvaske sine navn.

- Det er en så sårbar situasjon. Det er forferdelig. Vi har ikke trengt å si det før nå, men vi drepte ikke datteren vår. Jeg trodde aldri det ville bli slik, sier Gerry.

The Times skriver at politiet brukte et videoopptak til å presse Kate under avhøret. Opptaket skal ha inneholdt bilder av en likhund som angivelig markerer i foreldrenes leiebil. Deretter skal politiet gjentatte ganger ha sagt at de hadde funnet Madeleines DNA i bagasjerommet på bilen. Ekteparet leide bilen tre uker etter at Madeleine forsvant, så teorien går ut på at de først har skjult liket og deretter flyttet på det. Kate ble til sammen avhørt i 15 timer i to omganger.

- Burde ha reist for lengst
Ifølge nære venner skal ekteparet føle at etterforskningsteamet, som de har samarbeidet tett med, har vendt seg mot dem, skriver avisen.

- Vi sitter dypt i det. Vi er totalt f----. Vi burde ha forutsett dette her for flere uker siden og reist tilbake til Storbritannia, har Gerry sagt til en venn.

Videre så har andre britiske aviser snakket med juridiske eksperter. Mange hevder at de rettsmedisinske undersøkelsene til det portugisiske politiet ikke holder mål.

Til The Sunday Mirror sier Kate McCann at politiet er nå så desperate at de bruker ektemannen og henne som syndebukker.

- Politiet ønsker ikke å ha en drapssak i Portugal og kvier seg over all oppmerksomheten på at de ikke har lovgivning på pedofile - derfor skylder de på oss, sier hun til avisen.

Gerry forteller til en annen avis at han er oppgitt over det juridisk systemet i Portugal.

- Når man verken kjenner eller stoler på systemet, er det svært skremmende, sier han til News of the World.

Status som «arguida»
Foreldrene til Madeleine har nå fått status som «arguida» – altså formelt mistenkt. Dette gir dem visse rettigheter under politiavhør. Blant annet så har de krav på å ha en advokat til stede, i tillegg til at de kan nekte å besvare spørsmål. Politiet kan på sin side stille en rekke konkrete spørsmål som de juridisk sett ikke kunne ha gjort dersom foreldrene fortsatt hadde status som vitner.

Ifølge britiske aviser skal det ikke være uvanlig at vitner i kriminalsaker i Portugal velger selv å forandre status til mistenkt, slik at de får advokathjelp og bedre juridisk beskyttelse.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger