RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her har 400.000 hiv

Sist oppdatert:
Dette er landet hvor barn av hiv-smittede mødre blir dumpet på gata. 140 personer vil daglig dø av hiv i Ukraina i 2014.

De offisielle tallene sier at antall hiv-smittede ligger rundt 80.000. Men Verdensbanken og humanitære organisasjoner hevder at de er over 400.000, og at Ukrainas befolkning holder på å drukne i hiv. Landet er nå Europas sykeste.

- Situasjonen er helt kritisk. Hiv utgjør en trussel, ikke bare for befolkningens helse, men også for økonomien. Det er helt nødvendig at ukrainere våkner opp og forstår hvor alvorlig dette er, sier til El Mundo Elena Franchuk, leder i den spanske organisasjonen FASE.

Oppvåkningen må skje fort. For om noen få år kan det allerede være for sent. Verdensbanken offentliggjorde nylig en hiv-rapport, bearbeidet i samarbeid med ukrainske helsemyndigheter. Resultatene er til få frysninger av.

Scenariet vil se slik ut: I 2014 kommer trolig 800.000 ukrainere til å bære hiv i kroppen. Mesteparten av dem er unge mennesker i sin mest produktive alder, mellom 30 og 40 år. Levealderen hos menn kommer til å gå ned med fire år, og fem år hos kvinnene.

140 dødsfall hver dag
Enda verre: Om seks år kommer ukrainere til å dø som fluer. 140 personer daglig. Elena Franchuk uttrykker på denne måten:

- Når et fly kræsjer, skriver mediene at hundrevis døde. Mange leser oppslagene om at folk sørger. I Ukraina kommer det til å krasje et fly hver eneste dag om seks år, sier FASE-lederen.

Det er ikke bare rusmisbrukere og prostituerte som blir smittet av hiv i Ukraina. Prosentandelen av nye hiv-tilfeller blant heteroseksuelle var i 1997 om lag 11 prosent. I 2004 er tallet nesten 36 prosent. To tredjedeler av de nye tilfellene skjer blant ungdom mellom 20 og 34 år.

Administrerende direktør i Verdensbanken i Ukraina, Paul Birmingham, mener at Ukraina trenger akutt hjelp.

- Dette er ikke bare et sosialt problem. Det kommer til å bli en økonomisk krise, sier Birmingham.

42.000 foreldreløse
Men utfordringene er mange. Å overtale lokale myndigheter til å bruke penger på en usynlig epidemi er, ifølge Elena Franchuk, én av de vanskeligste.

- Det er ikke en prioritering for ukrainske myndigheter. Når de snakker om hiv, så glemmer de å nevne sex og narkotika, sier Franchuk.

Å bryte det sosiale stigmaet er den nest største utfordringen. 20 prosent av nyfødte barn med mødre som er hiv-positive, blir dumpet på gata eller søppeldynger. I 2014 kommer det til å være minst 104.000 mindreårige smittet av hiv og 42.000 foreldreløse.

- Det er på tide å slutte å snakke om det. Vi har en epidemi rundt hjørnet, og vi må gjøre noe med det, sier Franchuk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere