*Nettavisen* Nyheter.

Her har de høyest livskvalitet i verden

Foto: Wikimedia Commons

Sjekk hvor Norge havner på listen over hvor det er best å bli født neste år.

29.11.12 15:31

Sveits er kåret til det beste landet å bli født i neste år, ifølge en ny måling.

Folk som blir født i Sveits i 2013 ser ut til å bli lykkeligst og ha høyest livskvalitet i verden ut ifra kriterier som rikdom, helse og tillit til offentlige institusjoner.

Norge kommer på en tredje plass, etterfulgt av Sverige og Danmark på henholdsvis fjerde og femte plass. Australia ender på andre plass.

Beste utsiktene til et godt liv
Det er The Economist Intelligence Unit (EIU), som er et søsterselskap av det anerkjente magasinet The Economist, som forsøker å måle hvilket land som tilbyr sine borgere de beste utsiktene til å få et godt og rikt liv, dersom en blir født neste år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Economist Intelligence Unit

Målingen benytter en metode hvor subjektive undersøkelser kombineres med objektive indikatorer i hvert enkelt land.

De objektive indikatorer er helse, skilsmisserate, BNP-vekst, samfunnsengasjement, sikkerhet og politisk stabilitet, klima og geografi, jobbsikkerhet, politisk frihet og likestilling.

Indeksen beregner også hva gjennomsnittslønnen for borgerne i 2030 vil være - som er året når barn født i 2013 blir voksne.

Europa dominerer
Det er hovedsakelig små land som dominerer på toppen av listen. Halvparten av landene som dominerer blant ti på topp, er land i Europa.

Til tross for godt klima kommer de kriserammede, søreuropeiske landene som Hellas, Spania og Portugal, langt ned på listen. Europas største økonomier gjør det heller ikke spesielt bra på målingen. Tyskland, Frankrike og Storbritannia ender på henholdsvis 16., 26. og 27. plass.

Nigeria, som har enorme oljeressurser, er kåret som det verste landet i verden å bli født i.

Til tross for å være voksende økonomier, scorer ingen av BRIC-landene (Brasil, Russland, India og Kina,) spesielt bra på målingen.

Les flere utenrikssaker:

Født i riktig land
Warren Buffet, som er blant verdens mest suksessrike investorer, har sagt at alt godt i livet hans kan spores tilbake til det faktum at han ble født i riktig land, nemlig USA.

I 1988 ble USA i en tilsvarende måling kåret som verdens beste land å bli født i. Slik er det ikke lenger. I 2013 havner USA på 16. plass (sammen med Tyskland), mye på grunn av at amerikanere som fødes neste år, vil arve stor statsgjeld.

Til sammen 80 land ble tatt med i målingen.

Kilder. The Economist, Wikipedia

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.