*Nettavisen* Nyheter.

Her inngår Obama avtalen som snart fører til rettssaker i USA

MANGE BLE OVERRASKET da USAs president Barack Obama og Kinas president Xi Jinping i november i fjor annonserte at de to stormaktene hadde inngått en historisk klimaavtale. Foto: Feng Li (Getty Images)

Flere amerikanske stater raser mot president Barack Obama.

03.08.15 09:58

NEW YORK (Nettavisen): Jordklodens to klimaverstinger - Kina og USA - forbløffet mange da de i november i fjor la fram en historisk samarbeidsavtale.

Kinas president Xi Jinping forpliktet seg til å ikke øke sine klimautslipp etter 2030, senest, og satte som mål at 20 prosent av landets energiproduksjon kommer fra vind- og solkraft.

Klikk på bildet for å forstørre.

USAs president Barack Obama lovet på sin side å redusere CO2-utslippene med 26 til 28 prosent i 2025 sammenlignet med 2005, noe som er en dobling av landets tidligere målsetting.

Lørdag annonserte Det hvite hus at president Obama mandag vil legge fram sin nye klimaplan, som har fått navnet «Clean Power Plan».

- Klimaforandringer er ikke et problem for neste generasjon. Ikke nå lenger, konstaterte Obama i en video som ble lagt ut på Twitter.

Vel, klimaforandringer er i ferd med å bli et problem for president Obama. Hans «Clean Power Plan» blir møtt med både raseri og trusler her i USA.

Senator Mitch McConnell fra Kentucky, republikanernes majoritetsleder, har satt i gang en kampanje for å motarbeide Obamas klimalov allerede før den presenteres for offentligheten.

Han oppfordrer rett og slett delstatsguvernørene til å nekte å godta den.

- Denne lovreguleringen er urettferdig. Den er sannsynligvis ulovlig. Å nekte å gå med på en så ekstrem regulering vil gi rettsvesenet tid til å finne ut om dette er lovlig, og det vil gi Kongressen tid til å slå tilbake. Vi jobber allerede med å utvikle en strategisk plan, skriver McConnell på Kentucky.com.

Klikk på bildet for å forstørre.

SENATOR MITCH MCCONNELL oppfordrer delstatene til å motsette seg president Barack Obamas klimaplan. Foto: Drew Angerer (Getty Images)

Ifølge New York Times kan så mange som 25 stater bli med i et søksmål. Obamas administrasjon forbereder seg på å ta klimaloven til Høyesterett. Det gjør den klokt i.

- Vi mener at dette lovforslaget er forferdelig for forbrukerne i staten Vest-Virginia. Den kommer til å føre til færre jobber, høyere strømregninger og vil sette stabiliteten til strømnettet vårt under enormt press. Det verste med dette forslaget er at det er helt ulovlig i henhold til «Clean Air Act» og grunnloven, og vi kommer til å kjempe intenst imot, uttaler Vest-Virginias statsadvokat Patrick Morrissey i et radiointervju.


Klikk på bildet for å forstørre.

KAMPKLAR: President Barack Obama er forberedt på motstand når han mandag presenterer sin Clean Power Plan», ikke minst fra Kongressen. Foto: Alex Wong (Getty Images)

New York Times hevder at lovforslaget fra president Barack Obama går lengre og er tøffere enn miljøvernetatens annonserte mål i 2012 og 2014. Utslippene fra eksisterende kraftverk skal reduseres med 32 prosent innen 2030, sammenlignet med 2005-nivået.

Hvis lovforslaget motstår politiske motkampanjer og den ventede rettsbehandlingen, vil det trolig føre til at flere hundre kullkraftverk blir stengt, mens planer om bygging av flere blir stanset. I stedet vil det bli en storstilt satsing på vind- og solenergi.

Hver stat i USA vil få et eget mål for reduksjon av klimautslipp, skriver New York Times, men «Clean Power Plan» vil også tillate stater å kjøpe og selge kvoter. Forutsatt at Obama klarer å presse igjennom sin klimaplan og dermed holde løftet som ble gitt til Kina i november i fjor.

Målet er at Obama skal reise til FN-møtet i Paris i desember med en fersk klimasuksess i hånden, som kan brukes til å få flere nasjoner med på en økt innsats mot klimagasser.

Annonsebilag