Her jobber heltene for å stanse lekkasjen

Foto: KYODO (Reuters)

Med fare for egen helse fortsetter de arbeidet med å hindre en større katastrofe på det jordskjelvrammede atomkraftverket i Japan.

24.03.11 15:25

En hel verden følger spent med på arbeidet for å stanse de radioaktive lekkasjene fra ødelagte reaktorer på Fukushima Daiichi-anlegget.

«Fukushima 50»
Kraftverkets operatør har nå sendt ut bilder av arbeiderne som er i sving med å utbedre skadene og hindre en større katastrofe. Den anonyme gruppen av arbeidere, som har fått kallenavnet «Fukushima 50» fordi de jobber i skift på 50 personer, har fått mye oppmerksomhet og hylles som helter i sosiale medier.

To til sykehus
Tre arbeidere ble torsdag eksponert for høye strålingsdoser ved det jordskjelvrammede Fukushima Daiichi-anlegget, melder Kyodo News. Det skjedde da de skulle legge en strømkabel til reaktor nummer 3. To ble sendt til sykehus med skader på beina, ifølge japanske myndigheter.

Liten økning i Norge
Torsdag melder Statens strålevern at det er påvist ørsmå mengder av radioaktiv jod i luftfilterstasjonene her i Norge, noe som viser at nivåene av radioaktiv stråling her til lands har gått litt opp etter utslippene fra Japan.

- Men det er snakk om mengder langt unna helsefarlige nivåer, understreker kjernekjemiker og seksjonssjef ved Statens strålevern, Astrid Liland, overfor Nettavisen.

Hun sier endringen er som forventet og at det ikke er noen grunn til bekymring. Nordmenn har fortsatt ingen grunn til å oppsøke apoteket og spørre etter jodtabletter, ifølge Statens strålevern.

Torsdag ble det også meldt om en liten økning av radioaktiv stråling i Sverige, melder Aftonbladet.

Se de siste målingene for Oslo her

Både svenske og norske eksperter understreker likevel at det ikke er noen grunn til bekymring for de økte nivåene av radioaktiv stråling vi kan bli utsatt for fra Japan.

Utsettes for naturlig stråling
Liland peker på at vi hele tiden utsettes for det som kalles bakgrunnsstråling. I Norge utsettes vi i gjennomsnitt for omtrent 1 millisievert per år fra naturlige isotoper i menneskekroppen og fra omgivelsene rundt oss. I tillegg kommer stråling fra radon i bygninger. Det utgjør 2 til 2,5 millisievert i snitt.

- Ingen grunn til bekymring
Per onsdag var det ikke registrert noen forhøyet stråling i Norge etter utslippene fra ødelagte atomreaktorer i Japan. Statens strålevern sier vi kan regne med at strålingen vil øke litt, men at det fortsatt er snakk om lave nivåer som ikke gir grunn til bekymring.

- Ved nivåer på 150 millisievert vil vi kunne se helseeffekter, som midlertidig sterilitet hos menn. Dette er det laveste nivået for direkte helseeffekt. Akutte stråleskader får vi først ved 400 milllisievert eller mer. Utsettes du for en slik stråling over et kortere tidsrom, som noen timer eller dager, kan du få symptomer som kvalme, oppkast, håravfall og benmargssvikt, sier Liland til Nettavisen.

Men lavere verdier av stråling kan gi økt risiko for kreft, viser forskning på de overlevende etter atombombene over Hiroshima og Nagasaki. En totaldose på 100 millisievert over tid, fører til økt risiko for kreft, selv om det kan gå lang tid før helseeffektene blir synlige. Noen studier indikerer at kreftrisikoen øker også ved doser under 100 millisievert.

Vil du se hvor mye radioaktiv bakgrunnsstråling du blir utsatt for i Norge, kan du klikke deg inn nettsiden radnett.nrpa.no

Radnett er et landsdekkende nettverk av 33 stasjoner som kontinuerlig overvåker radioaktiviteten i omgivelsene. Formålet med målenettverket er å gi et tidlig varsel i tilfelle et ukjent radioaktivt utslipp rammer Norge. Her finner du oppdaterte måledata og tidsserier fra alle stasjonene.

Har målestasjon i Tokyo
Statens strålevern har også oppprettet en målestasjon ved den norske ambassaden i Tokyo. Den leses av to ganger i døgnet.

Astrid Liland sier dette om strålingen i Tokyo:

- Det er ikke veldig høyt. Den siste målingen viste 0,25 mikrosievert per time (1 mikrosievert er 1000 ganger mindre enn 1 millisievert). Til sammenligning er nivået i Oslo nå 0,08 mikrosievert per time.

Rundt de rammede kraftverkene har verdiene vært langt høyere. Her har verdien vært oppe i 400 millisievert per time da det brant ved lageret for brukt brensel ved reaktor 4.

Mer bekymret for radon
At den radioaktive strålingen i Oslo normalt er høyere enn den som nå måles i Tokyo etter krisen ved Fukushima Daiichi-anlegget, avviser Liland, men hun bekrefter at de som bor i hus med mye radon vil få stråledoser som er mye høyere enn det som måles i Tokyo nå.

- Generelt vil jeg si at hvis man først skal være bekymret for radioaktiv stråling her til lands, er det radon man skal bekymre seg for, ikke økt stråling fra atomkraftverkene i Japan. Vi er bekymret for at mange ikke måler radonnivået i huset sitt og dermed får en økt risiko for lungekreft uten å være klar over det.

Døde og savnede etter katastrofen

Politiet i Japan opplyser torsdag at 9737 mennesker så langt er bekreftet omkommet etter jordskjelvet og tsunamien 11. mars og at minst 16.501 er savnet. Det er videre rapportert 2766 skadede. (CNN)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.