NEW YORK (Nettavisen): Det er lunsjtid i den populære bydelen Park Slope i Brooklyn, men arbeidsstasjonene i 24. etasje er på ingen måte tomme. Her jobbes det intenst, til tross for at ingen av dem som er her mottar lønn for arbeidet sitt.

Det er her Hillary Clinton er sterkest. Feltarbeidet. Organiseringen.

Mens Clinton har 5138 medarbeidere i 15 vippestater, nøyer Trump seg med 1409 medarbeidere i 16 delstater, ifølge The Hill. Totalt har Clinton 489 feltkontor mot 207 for Trump.

Engstelig

Spesielt nå i valginnspurten er denne forskjellen viktig, forteller David Gore, som er en av de frivillige Nettavisen møter på Clintons feltkontor i Brooklyn.

- Det er kanskje rundt 90 frivillige som kommer hit per dag, og 150 i helgene. Noen kommer hver dag, andre er innom én gang. Vi ringer til velgere i de delstatene hvor valgkampledelsen ønsker at vi skal rette fokuset, spesielt nå i innspurten, sier Gore til Nettavisen.

Selv er han her i noen timer hver dag, før han må videre til sin ordinære jobb på en skole i området.

- Det er spennende å være her og se alle frivillige som bruker av dagen sin på å hjelpe til. Ingen får betalt. De er bare virkelig engasjerte og tror på Hillary. Jeg liker å være omgitt av den energien. Det hjelper meg også bort fra mitt eget hode, for det er lett å bli engstelig for alt som skjer at det hjelper å komme hit og bidra selv og møte andre som gjør det samme, forklarer Gore.

- Er du nervøs for utfallet av presidentvalget?

- Jeg har vært nervøs i halvannet år. Så ja, jeg er nervøs, men ikke mer enn jeg har vært de siste månedene. Jeg gleder meg til all denne anspentheten skal forsvinne og vi får en ny president. Hun kommer til å bli bra! smiler Gore, som for øvrig ikke er i slekt med tidligere presidentkandidat Al Gore.

Greg Bretschneider, som organiserer dette feltkontoret i Brooklyn, er overbevist om at det arbeidet som utføres her er av stor betydning.

- Jeg tror vi utgjør en forskjell. I et presidentvalg er feltarbeidet ekstremt viktig, og det har hjulpet andre i tidligere valg. Vi mener at vi har et veldig bra feltarbeid og tror at vi skal vinne dette valget, sier Greg Bretschneider til Nettavisen.

Det er bare noen dager igjen til valget, så Bretschneider er travel og henviser oss tilbake til David Gore, som forteller oss mer om organiseringen her på kontoret i Adams Street.

Ringer demokrater

De frivillige som kommer til dette feltkontoret, får utdelt både navnelister og et manus som veiledning for samtalene de skal gjennomføre med potensielle velgere.

Manusene utarbeides lokalt. Hva som for eksempel skal formidles til velgere i Florida, bestemmes av partikontoret i Florida.

- De fleste vi ringer til er demokrater. Vi ringer også uavhengige, og det dukker opp en eller to republikanere på listene våre, men det gir selvfølgelig mest mening å fokusere på de som er demokrater, understreker David Gore overfor Nettavisen.

Fokuset er nemlig ikke på å overtale republikanere til å stemme for demokratenes kandidat, men å få velgere som allerede er på demokratenes side til å faktisk gå til valgurnene og avgi sin stemme.

- Hvor mye oppmerksomhet gir dere til det daglige mediebildet, og bruker dere dette når dere ringer velgere?

- Jeg tror alle er klar over nyhetsbildet og det kan påvirke noen av samtalene du tar, men telefonene vi tar er ikke formet av nyhetsbildet. Valgkampledelsen fokuserer selvfølgelig sitt budskap hva som skjer der ute og hva folk fokuserer på. Trump-opptakene forandret for eksempel litt på hva slags budskap kampanjen sendte ut, men feltkontoret her endrer ikke så mye. Vårt budskap er stort sett det samme; Vi vil at folk skal gå til valgurnene og stemme. Vi forsøker å omgjøre deres energi til en stemme for Hillary, sier Gore.

- Forskjellen mellom kandidatene virker større enn tidligere …

- Ja, det kan ikke sammenlignes. Normalt er det to fornuftige, erfarne politikere og den ene er liberal og den andre konservativ. I år er det en erfaren, liberal politiker og Donald Trump. Så dette er ikke et normalt valg. Det tror jeg alle forstår. Det fører til større anspenthet og konsekvensene er veldig store.

Lite fokus på e-postene

- Nå er epostsaken til Hillary Clinton tilbake i medienes søkelys. Merker dere dette når dere ringer velgerne?

- Jeg har ikke hørt om at noen vi har kontaktet i vippestater siden fredag har tatt opp dette temaet i samtaler med oss. Jeg er sikker på at de har hørt om dette, men jeg har ikke hørt at noen har tatt det opp. Dette er jo bare min opplevelse, da.

- Media ønsker store skandaler å fokusere på og snakke om, og i dette valget har det vært den ene utrolige saken etter den andre. Velgerne er nok også interessert, men jeg tror ikke dette er hovedfokuset deres. De er mer opptatt av jobber, miljøet og temaer som faktisk påvirker livene deres.

- Hvor trygg er du på seier?

- Jeg er trygg, men jeg tror også at vi virkelig må passe på at vi ikke blir for selvsikre og at folk ikke gidder å stemme. Jeg sier til vennene mine at selv om dere bor i New York, må dere stemme. Det betyr noe, hvem som får flest stemmer totalt også.

Gores mareritt er at valget skal ende i Høyesterett fordi resultatet er så jevnt at en kandidat bestrider det. De nyeste meningsmålingene kan tyde på at det går mot et jevnt valg.

Donald Trump ledet med ett prosentpoeng på Clinton i målingen til The Washington Post og ABC.

- Å? Den har jeg ikke sett ennå. Virkelig? Det har jeg ikke sett. Vel, det er ikke over før det er over, sier Gore.

Han virker oppriktig rystet av dette.

- Det er alltid trist å se at en slik kandidat får suksess i dette landet. Det er hjerteskjærende. I tillegg til at vi trenger at Hillary vinner, er det trist å se at akkurat han får stemmer, sier David Gore.

Så løper han tilbake til telefonen.

HTML EMBED
embedNAvideo("xY_qq-1IQHNZdTss0mmcqg", false)