Her kommer hjelpen

Foto: Federico Gambarini (EPA)

- Vi skal forsøke å redde så mange liv som mulig, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

15.01.10 22:15

Rundt tre millioner av Haitis ni millioner innbyggere er rammet av jordskjelvet. FN kunngjorde fredag at det trengs 650 millioner dollar (3,7 milliarder kroner) i akutthjelp til jordskjelvofrene på Haiti.

Generalsekretær Ban Ki-moon vil selv dra til Haiti for å ta omfanget av katastrofen nærmere i øyensyn og vise sin solidaritet med ofrene.

Svært mange kommer i helgen
USA sender 10.000 soldater, melder BBC. Det var i utgangspunktet meldt at 5700 soldater skulle sendes, men dette har altså blitt oppjustert. De skal være på plass allerede mandag og skal hjelpe til med nødhjelpsarbeidet.

I tillegg sendes det naturlig vis inn hjelpearbeidere fra hele verden, og spesielt Brasil spiller en nøkkelrolle i hjelpearbeidet.

Bildespesial: Du vil ikke tro hvordan det er der

Hjelpen er på vei
Sendingene av nødhjelp til Haiti er i gang, men FN melder at det er problemer med å få forsyningene fram. Havnen i hovedstaden er stengt på grunn av store ødeleggelser, og flyplassen er stengt fordi den er overfyllt av fly. En må derfor vente på at flyene skal reise før nye kan lande.

Det har blant annet ført til at hjelpen som så langt er sendt inn fra Norge har landet i nabolandet i påvente av landingstillatelse.

Sykehuset kommer frem på lørdag
Røde Kors melder i en pressemelding fredag kveld at feltsykehuset vil bli sendt inn som en del av en store hjelpekonvoi over grensen til Haiti lørdag morgen.

- Det mobile feltsykehuset vil bli plassert i hovedstaden Port-au-Prince, og kan ta imot de første pasientene seks timer etter at materiellet ankommer, forteller Røde Kors-sjef Børge Brende, som for øyeblikket befinner seg i Santo Domingo sammen med den norske forsendingen.

Sykehuset har 20 senger, og medisiner og utstyr for over 100 mennesker i minst 10 dager.

Ifølge Røde Kors vil det være operativt bare seks timer etter at det kommer frem til hovedstaden.

Har kommet i gang allerede
- Hundrevis av haitiske og dominikanske Røde Kors-frivillige har arbeidet utrettelig siden katastrofen rammet, og er i kveld i gang med utdeling av vann og hygienepakker på seks strategiske steder i hovedstaten. De gir også førstehjelp til de skadde,

Innsamlingen er i gang
I Norge er en rekke hjelpeorganisasjonene i full gang med innsamlingen. Noen er også i gang med nødhjelpsarbeidet på Haiti.

Hvordan kan du bidra? Se lenker nederst i saken

Har du tips om den norske innsatsen på Haiti? Send epost til vaktsjef@nettavisen.no eller SMS til 1930.

- Det er en enorm giverglede. Dette er en nasjonal dugnad, sier kommunikasjonsrådgiver Bent Apeland i Røde Kors til NRK.

Siste nytt om innsamlingen og hjelpearbeidet for jordskjelvofrene:

15.10: Norske artister sammen for Haiti

Norske artister mobiliserer for ofrene på Haiti. I løpet av 24 timer har flere representanter for musikk-Norge satt sammen aksjonsgruppen Dugnad for Haiti, melder Røde Kors på sin Facebook-side.

15.01: Norges Røde Kors sender mobilt feltsykehus og helsepersonell

Røde Kors i Norge skal sette opp et mobilt feltsykehus med norsk personell i Haiti, og sendte det første flyet natt til fredag. Fredag er det første flyet i Santo Domingo fordi det ikke var mulig å lande i Port-au-Prince. Utstyret blir brakt til Haiti landeveien, og Røde Kors regner med å være i gang om kort tid. To nødhjelpskoordiinatorer er allerede i gang med forarbeidet i Port-au-Prince. To nye fly med utstyr går fredag, og et fjerde fly tar av fra Norge lørdag.

15.01. Redd Barna innleder bøsseaksjon

Redd Barna sender ut medlemmer og frivillige med bøsser over hele landet for å samle inn penger til hjelpearbeidet på Haiti. Sist de gjorde det samme var under tsunamien.

15.01: Ban Ki-moon vil reise til Tahiti

FNs generalserkretær Ban Ki-moon kunngjorde fredag at han om kort tid vil reise til Haiti for å vise sin solidaritet med de jordskjelvrammede.

15.01. FN ber om 650 millioner dollar til hjelp for jordskjelvofrene

FN trapper opp innsatsen i kjølvannet av katastrofen på Haiti. Halvparten av pengene FN ber om skal øremerkes mathjelp mens resten skal brukes blant annet til medisin, vann og sanitet.

15.01: Tar initiativ til felles innsamling

CARE Norge tok fredag initiativ til en felles innsamlingsaksjon, slik det gjort etter tsunamien for fem år siden. Organisasjonen har vært i kontakt med flere andre organisasjoner, melder NRK.

15.01: Leger Uten Grenser åpner operasjonsstuer

Leger Uten Grenser melder fredag at de gjør kirurgi på Choscal sykehus i Haitis hovedstad Port-au-Prince. 300 pasienter har så langt blitt henvist til sykehuset.

- Dette er en kamp mot klokka, sier lege og styreleder i Leger Uten Grenser, Håkon Bolkan. Han sier mange har infiserte skader og må behandles raskt.

14.01: Kirkens Nødhjelp sender vannrenseutstyr

Foto: Xing Guangli

Kirkens Nødhjelp sender sitt nødhjelpsfly pakket med 45 tonn vannrenseanlegg, vanndistribusjon, vanntanker og slanger og tappesystemer. Det er også utstyr for å bygge latriner. I flyet er det også en bil og noen hundre telt.

Samler inn til Haiti
Her kan du gi ditt bidrag til jordskjelvofrene på Haiti

CARE
Kirkens Nødhjelp
Leger Uten Grenser
Prosjekt Haiti
Redd Barna
Røde Kors
UNICEF

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag