RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her kommer «Ike»

Sist oppdatert:
Nå feier orkanen innover Texas' små kystsamfunn.

Stormsystemet foran orkanen «Ike» feier innover Texas, og flere kystsamfunn er allerede truffet hardt med springflo og uforutsette konsekvenser.

Orkansenteret er ventet å nå land i løpet av lørdag morgen, norsk tid.

Skip i havsnød
Utenfor kysten av delstaten har redningsmannskaper gjort forsøk på å ta seg fram til lasteskipet «Antalina», med 22 ombord fredag kveld, norsk tid. Skipet driver uten motorkraft, 145 kilometer sørøst for byen Galveston i Texas.

Forsøkene måtte avbrytes fordi forholdene gjorde det umulig å fortsette. Håpet er nå at orkanen presser skipet nærmere land, slik at skipet kan ankre opp noenlunde trygt for stormsystemet. Skipet er ifølge nyhetsbyråene 584 fot, rundt 178 meter langt, men selv det kan bli lite når «Ike» treffer.

Orkanen ligger i grenseland mellom en kategori 2 og en kategori 3. Forskjellen har mest akademisk interesse for den som er fanget i stormen. For med vindhastigheter som uansett overstiger 168 kilometer i timen er det uansett spådd store skader når orkanen treffer land.

Følg «Ike» hos Houston Chronicle

Svakere, men større
«Ike» er ikke så kraftig som «Katrina», orkanen som rammet New Orleans i 2005, men stormsystemet er større. Myndighetene har anslått at orkanen vil medføre springflo på oppmot seks meter.

Lavtliggende områder i kystregionen i Texas ble hele fredag forsøkt evakuert. Det er foreløpig ikke snakk om å evakuere Houston, selv om byen, som er USAs fjerde største, ligger midt i orkanens vei.

- Det verste som kunne skje
Sjefen for Homeland Security, Michael Chertoff har uttalt til nyhetsbyrået Reuters at denne stormen nå er det verste som kunne skjedd regionen.

- Vi står nå overfor det som etter alle solemerker er en tropisk storm som potensielt kan utvikle seg til en katastrofe, sier han.

Saken fortsetter under bildekarusellen

857

Likevel bedyrer Chertoff overfor nyhetsbyrået at de føderale myndighetene har sørget for å bringe inn nok nødforsyninger til å kunne håndtere en slik krise. Myndighetene spår at så mange som 100.000 boliger kan bli flomrammet, og flere millioner bosatt i kystområder kan komme til å miste strømmen.

Hundretusener evakuert
Reuters melder at hundretusener er evakuert fra kystområdene. I Houston er det mange som husker den storstilte evakueringen av to millioner innbyggere før orkanen «Rita» i 2005, en orkan som likevel styrte unna USAs fjerde største by og hjertet av landets oljeindustri.

Men også denne gangen er det all grunn til å følge ordrene om evakuering, sier amerikanske meteorologer og bruker uvanlig sterke ord for å understreke alvoret, ifølge CNN:

- Hele nabolag og trolig hele kystsamfunn vil bli oversvømt av tidevannet, heter det fra National Weather Service, som legger til:

- Personer i eneboliger og tomannsboliger som ikke følger rådet vil stå overfor en sikker død.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere