*Nettavisen* Nyheter.

Her rammer supertyfonen

Foto: BULLIT MARQUEZ (Ap)

- Dette er som å forberede seg til krig, sier en av redningsarbeiderne.

18.10.10 14:19

Sypertyfonen Megi, som mandag nådde land på Filippinene, er ventet å bli den verste på lenge.

Deler av Asia har allerede fått merke den kraftige nedbøren, og mens filippinerne har rustet seg til et ublidt møte med ekstremværet, er Vietnam rammet av flom som blant annet feide vekk en buss og etterlot 20 mennesker savnet, blant dem et barn som ble revet ut av morens grep i de voldsomme vannmassene, melder nyhetsbyrået AP.

Klokka 16 lokal tid befinner tyfonen seg 60 kilometer sørvest for Tuguegarao City med vindhastighet på 180 kilometer i timen nær senter og kast opp i 215 km/t, ifølge meteorologene i PAGASA.

Mann druknet
Megi har allerede krevd sitt første dødsoffer på Filippinene.

En fisker druknet etter å ha blitt rammet av de store bølgene forårsaket av uværet på en elv nær byen Tuguegarao i nord, ifølge AFP.

Avisen Philippine Daily Inquirer, den største på Filippinene, skriver i sin nettutgave har forårsaket jordskred i fjellområder i nord og pisket opp høye bølger langs kysten.

Sjekk ditt vær på Nettavisens værside her

Sjekk værvarselet for Manila her

Sjekk varselet for Cagayan her

Da tyfonen nådde land i Isabela-provinsen mandag var vindstyrken på 225 kilometer i timen med 260 km/t i kastene. Trær og lyktestolper ble blåst overende, og strømforsyning, telefon og internett ble brutt i mange områder. Tyfonen mistet noe av sin kraft idet den passerte fjellområdene på Luzon, ifølge AP.

Tusenvis evakukert
Mer enn 3600 personer skal være evakuert og har søkt tilflukt i skoler, samfunnshus, kirker og hos slektninger. Flere av veiene i Isabela-provinsen, 320 kilometer nordøst for Manila, lå øde og blokkert av veltede trær og kraftlinjer.

- Dette er som å forberede seg til krig, sier en av redningsarbeiderne, Benito Ramos, ifølge AP.

- Vi har lært leksa vår, og målet er ingen tap av liv, sier han.

Rammes hvert år
I juli mistet mange mennesker livet i og rundt Manila da tyfonen Conson slo til. Sjefen for den statlige meteorologitjenesten fikk sparken og ble beskyldt for å ha unnlatt å gjøre oppmerksom på faren.

Filippinene blir hvert år rammet av et 20-tall tyfoner.

Informerer via Twitter
Fredag sa president Benigno Aquino III at regjeringen vil komme med oppdateringen om tyfonens ferd på timebasis på nettsider og regjeringens Twitter-side.

Presidenten oppfordret også innbyggerne i de rammede områdene til å samarbeide med lokale, regionale og sentrale myndigheter slik at tiltakene for å møte uværet blir mest mulig effektive. Han ba videre frivillige hjelpearbeidere blant annet i Røde Kors være forberedt på at deres innsats kan bli etterspurt.

Se video fra Aparri mandag i vinduet under.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.