RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump rykket ut med dennne videoen der han beklager sine uttalelser i 2005.
Republikanernes presidentkandidat Donald Trump rykket ut med dennne videoen der han beklager sine uttalelser i 2005. (Reuters)

Her sier Trump unnskyld

Sist oppdatert:
- Jeg har sagt noen dumme ting, sier Donald Trump. Se video.

OSLO (Nettavisen): Republikanernes presidentkandidat Donald Trump er i hardt vær etter å ha blitt konfrontert med sine vulgære uttalelser om kvinner i et opptak fra 2005 publisert på Washington Post.

Les også: - Videoen kommer på et svært uheldig tidspunkt for Trump

Flere støttespillere, blant dem tidligere Utah-guvernør Jon Hunstman og nåværende Gary R. Herbert, vender nå Trump ryggen.

Samtidig velger Trump å holde seg unna rampelyset og avlyser et valgkamparrangement i Wisconsin. I en uttalelse fra Trump-teamet heter det at Trump vil tilbringe dagen i New York med å forberede søndagens TV-debatt.

Viser til Bill Clinton

I en videouttalelse går Trump ut og beklager det han har sagt, men beklagelsen er ikke uten forbehold.

- Jeg har sagt noen dumme ting, men det er stor forskjell på dette og ord og handlinger hos andre. Bill Clinton har faktisk misbrukt kvinner, sier Trump blant annet.

Les også: Trump i hardt vær over kvinnekommentarer

I det famøse opptaket fra 2005 hører vi blant annet Trump snakke om å ta kvinner i skrittet.

- Du kan tillate deg hva som helst, hører vi ham si. Han forklarer at hans kjendisstatus gir ham lett adgang til kvinner.

«You can do anything. Grab them by the pussy», lyder en av kommentarene.

- Angrer

- Jeg har aldri sagt jeg er perfekt eller latt som om jeg er noen andre enn den jeg er. Jeg har sagt og gjort ting jeg angrer på, og ordene som ble kjent i dag gjennom en mer enn ti år gammel video er blant dem, sier Trump i videoen han publiserte lørdag morgen norsk tid. Han sier ordene han uttalte den gang ikke reflekterer det han står for.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

- Jeg beklager

- Jeg har sagt det, det var feil og jeg beklager, sier han i sin videohilsen før han går over til å snakke om hvordan valgkampen og møtet med mennesker rundt om i USA har forandret ham. Han lover at de som velger å sette sin lit til ham ikke skal bli skuffet.

- En avsporing

- La oss være ærlige. Vi lever i den virkelige verden. Dette er bare en avsporing fra de virkelige utfordringene vi står overfor. Vi mister arbeidsplasser, vi er mindre trygge enn vi var for åtte år siden og Washington er ødelagt. Hillary Clinton og hennes like har kjørt landet vårt i grøfta. Jeg har sagt noen dumme ting, men det er stor forskjell på dette og ord og handlinger hos andre. Bill Clinton har faktisk misbrukt kvinner, og Hillary har mobbet, angrepet og stilt sine ofre i forlegenhet. Vi skal diskutere dette i dagene som kommer. Vi sees under debatten på søndag, sier Trump i sin videokommentar.

Nancy O'Dell under Academy of Country Music Awards i april 2016.

- Ta dem på ...

Det er et opptak gjort på vei til innspillingen av en TV-serie der Trump skulle ha en gjesterolle som nå er gjort kjent. I samtalen med radio- og TV-vert Billy Bush inne i en buss snakker Trump, åpenbart uvitende om at mikrofonen er på, om hva han kan tillate seg å gjøre med kvinner på grunn av sin stjernestatus. Kommentarene kommer mens Trump og Bush angivelig snakker om Nancy O'Dell. Trump forteller at hun er gift, men at han «prøvde seg på henne» i Palm Beach. «I did try and fuck her. She was married», sier han blant annet. Han beskriver kvinnens bryster som «big phony tits». Han fortsetter å snakke om at han blir så tiltrukket av vakre kvinner at han bare begynner å kysse dem.

«You can do anything. Grab them by the pussy. You can do anything», sier Trump blant annet i opptaket.

Bush og Trump snakker også om kvinnen som skal møte dem utenfor bussen, skuespilleren Arianne Zucker.

Videoen ble lekket til Washington Post og ble raskt forsidestoff i amerikanske medier.

Ifølge nettstedet TMZ forsøkte Trump to år senere og få O'Dell fjernet som vert for Miss USA, angivelig fordi hun var «for gravid».

Les også: Her er kvinnen Trump kalte «Miss Piggy»

Paul Ryan: - Jeg vemmes

Lederen for Representantenes hus, Paul D. Ryan, ba Donald Trump holde seg borte fra et planlagt valgmøte lørdag og sier han føler avsky over det han hørte Trump si i opptaket fra 2005.

- Jeg vemmes over det jeg hørte i dag. Kvinner skal hedres og æres, ikke bli sett på som objekter. Jeg håper Trump behandler dette med det alvor saken fortjener og jobber med å vise nasjonen at hans respekt for kvinner er større enn dette klippet viser, sier Ryan ifølge The Washington Post.

Flere republikanske tungvektere kritiserer det kvinnesynet Trump synes å gi uttrykk for i opptaket:

- Som bestefar til to flotte jenter tenker jeg at ingen beklagelse kan unnskylde Donald Trumps kritikkverdige og nedsettende kommentarene om kvinner, skriver Jeb Bush i en Twitter-melding.

Marco Rubio skriver på Twitter at Trumps kommentarer var «vulgære, grove og umulige å rettferdiggjøre.»

Illinois-senator Mark Kirk og kongressmedlem Barbara Comstock ber Trump tre til side.

Senator Mike Lee fra Utah sier i en videouttalelse på Facebook at han ikke ville ansatt en person som kom med slike uttalelser om kvinner og at han heller ikke klarer å se for seg Trump som president. Han ber Trump trekke seg og ber sine republikanskek partifeller finne en annen og samlende kandidat.

Støttespillere vender Trump ryggen

Utah-guvernør Gary R. Herbert, en av republikanerne som har forsvart Trump så langt, gjør det nå klart at han trekker sin støtte:

- Donald Trumps uttalelser går helt klart for langt og er avskyelige. Jeg kan ikke stemme på Hillary Clinton, men jeg vil ikke stemme på Trump, skriver han på Twitter.

Her er videoopptaket fra 2005 Washington Post offentliggjorde:

Tidligere Utah-guvernør Jon Hunstman, også han republikaner, bekreftet sist uke at han ville stemme på Trump. Nå har han fått kalde føtter:

- Denne valgkampen har vært en nedadgående spiral med lavmål, og det i en tid som er kritisk for vår nasjon, uttaler han til Salt Lake Tribune og ber guvernør og visepresidentkandidat Mike Pence ta over for Trump.

Clinton: - Forferdelig

- Dette er forferdelig. Vi kan ikke tillate at denne mannen blir president, skriver demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton på Twitter.

Avisa The New York Times, som støtter Hillary Clinton og har beskrevet Trump som den verste presidentkandidaten i nyere amerikansk historie, spør på lederplass fredag om Trump nå «endelig har gått for langt?»

Her er noen av reaksjonene på Trumps vulgære uttalelser:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere