RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her skal klimaaktivistene bures inne

Foto: Tariq Mikkel khan (AP)
Sist oppdatert:
Dansk politi har rustet seg foran FNs klimatoppmøte. Se hva de har kjøpt inn.

Med en nyinnkjøpt, rullende vannkanon og egne bur for klimaaktivister er politiet i Danmarks hovedstad klar for klimatoppmøtet. Amnesty International er bekymret, skriver Avisen.dk .

7. til 18. desember går FNs klimatoppmøte av stabelen i København med en rekke av verdens toppledere som deltakere.

Mye nytt utstyr
Foran toppmøtet har politiet anskaffet mye nytt utstyr. Torsdag fikk pressen se noen av anskaffelsene. Vannkanonen er hva politiet selv kaller et sluknings- og ryddekjøretøy på 20 tonn. Doningens primære oppgave er å slukke branner i biler og avfallskonteinere på gaten, hvis det bryter ut uroligheter.

Københavnerne har erfaring med slike opptøyer blant annet i Nørrebro og Christianshavn.

Kan spyle vekk demonstranter
Men kjøretøyet har flere bruksområder. Demonstranter kan spyles vekk eller bløtes. Det er videre mulig å blande tåregass i vannet, slik at gassen kan sprøytes mot en gruppe demonstranter, skriver Jyllands-Posten på nett.

I tillegg har politiet i København fått låne de nye lastebilene med gitter av Oslo-politiet. Disse kjøretøyene, som er bygget for å stoppe demonstranter, vil bli kjørt ned etter at Barack Obama har forlatt Norge.

Bilene ble vist fram sist uke i Oslo. Les: Disse skal passe på Obama

Justisminister Brian Mikkelsen (K) har gjort det klart at det kan oppstå «ekstraordinære situasjoner» hvor kjøretøyet må brukes som maktmiddel.

- Vi vil ha dialog
Visepolitiinspektør Michael Engell fra det danske Rigspolitiet sier likevel at de ikke planlegger å bruke kjøretøyet mot aktivister under toppmøtet.

- Vi vil ha dialog og en åpen linje, sier han om forholdet mellom politi og demonstranter.

Gitterbur i fabrikkhall
Men de 37 nyinnkjøpte gitterburene på 11 kvadratmeter er åpenbart myntet på oppbevaring av bråkmakere under klimatoppmøtet. Burene er rigget opp i en gammel fabrikkhall, og det er plass til 346 demonstranter, ifølge Avisen.dk.

Ifølge avisen har Amnesty International sagt at dette kan være brudd på EUs menneskerettigheter og FNs konvensjoner om fangebehandling, men København-politiet avviser kritikken.

- Gode forhold
- Man havner ikke i de burene hvis man følger dansk lov. Og måten de er satt opp gjør at vi kan holde øye med dem som havner dem, slik at de har gode forhold under frihetsberøvelsen, sier København-politiets sjef Johan Reimann til avisa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere