RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her sprenges giga-demningen

Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/EYEPRESS
Sist oppdatert:
Se gratis video.

HER ER VIDEOEN

Med en kjempeeksplosjon slapp Kina tirsdag Yangtze-elven løs på verdens største vannkraftverk, Tre Kløfter. En midlertidig demning som ble brukt under byggingen, ble sprengt tirsdag.

Nå holder den 2250 meter lange Tre Kløfter-demningen tilbake elven alene, melder Associated Press.

191 tonn dynamitt
Den midlertidige demningen lå 100 meter oppstrøms for Tre Kløfter-dammen. Den ble sprengt med en serie eksplosjoner som førte til at den 30 meter høye overdelen av kofferdammen styrtet i elven, rapporterer det statlige nyhetsbyrået Xinhua. Det ble lagt 191 tonn dynamitt inne i demningen, som var 580 meter lang og 140 meter høy.

Vannstanden i Tre Kløfter-reservoiret vil øke fra 135 meter i dag til 156 meter etter at sommerflommene er over. På det meste vil vannet nå 175 meter opp langs demningsveggene.

Arbeid gjenstår
Demningsstrukturen i verdens største vannkraftverk ble bygget ferdig i begynnelsen av mai. Imidlertid gjenstår fremdeles noe arbeid med den 185 meter høye og 2,3 kilometer lange dammen i Yangtze-elven i Kina. De siste tolv av kraftverkets 26 generatorer skal installeres i løpet av de neste to årene, slik at hele prosjektet skal bli ferdig i 2008. Det er ett år tidligere enn planlagt.

Det kinesiske prosjektet har kostet 140-150 milliarder kroner, og blitt kritisert både for prislapp, miljøkonsekvenser og de enorme folkeforflytningene fra områdene som skal legges under vann. Omkring 1,2 millioner mennesker har måttet flytte på grunn av prosjektet. Les mer om «Tre Kløfter»-demningen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere