Gå til sidens hovedinnhold

Her startet dramaet

I dette huset utenfor Brno skjedde barnemishandlingen som utløste mysteriet om «Guttekvinnen».

BRNO (Nettavisen) Fem personer er siktet i saken, blant dem Barbora Skrlovas bror, Jan Skrla. Det betyr at Barbora (33) nå er et nøkkelvitne i saken mot broren som risikerer tolv års fengsel.

Den grufulle barnemishandlingen ble oppdaget i mai i fjor, i et hus i småbyen Kurim utenfor Brno. Da fanget en nabo opp signalene fra et videokamera i huset der Barbora bodde sammen med familien som nå er tiltalt.

Sperret inne 8-åring
Videobildene viste en åtte år gammel gutt som var naken, og innesperret i et lite rom. Da politiet brøt seg inn i huset, kom de over en av de verste barnemishandlingssakene i tsjekkisk historie. Gutten hadde vært innesperret alene i seks måneder, overvåket av et videokamera, ifølge politiet. Også broren ble mishandlet.

På dette tidspunktet bodde Barbora i huset under navnet Anika, som den angivelige adoptivdattera til guttens mor Klara Maurova.

Hun ble sendt til et barnehjem i nærheten, som hun senere rømte fra. Her jobbet også søsteren til guttens mor, Katarina Maurova, og Hana Basova. Begge er nå siktet i barnemishandlingssaken.

Kort tid etter saken kom opp ringte en person til avisa MFDnes i Brno, som hadde trykket et bilde av Anika. Personen hevdet at personen slett ikke var Anika, men Barbora Skrlova (33).

Politiet brydde seg først ikke om informasjonen, før en DNA-test bekreftet opplysningene.

Rømte
Dette førte til at barnemishandlingssaken eksploderte i tsjekkiske medier.

I et eksklusivt intervju med den tsjekkiske avisa Lidové Noviny, forklarer Barbora at hun rømte på grunn av siktelsen mot guttens mor Klara.

- Da jeg hørte på nyhetene om at Klara ville bli fengslet i åtte år, bestemte jeg meg for å dra, sa Barbora.

Intervjuet er gjort i Danmark dit Barbora flyktet etter å ha tilbrakt en periode i skogen. Etter en periode i Danmark dro Barbora til Norge og begynte på Marienlyst skole i Oslo, nå som den 13 år gamle gutten Adam.

- Alle kjente til det
Politiet jobber ut fra teorien om at alle som bodde i huset kjente til mishandlingen, uten å melde fra. Det gjelder også Barbora, som ikke er mistenkt.

Fire av de fem siktede risikerer 12 års fengsel, og guttens mor og tante sitter fremdeles varetektsfengslet.

Dette gjør Barbora til et nøkkelvitne i saken. Advokaten hennes, Richard Novák ønsker ikke å si noe om saken nå.

- Dette var ikke oppe under fengslingsmøtet. Jeg vet ikke engang om jeg representerer henne når denne saken kommer opp, sier han til Nettavisen.

Men påtalemyndigheten sier at Barboras vitneutsagn er helt sentral for at de skal kunne avslutte etterforskningen.

- Det faktum at vi ikke har vært i stand til å finne henne som vitne i denne saken, er en grunn til at hun ikke blir løslatt mot kausjon, sier dommer Thomás Kurfirt i byretten i Brno.

Reklame

Black Week: 10 kupp du gjør på vinterjakker