*Nettavisen* Nyheter.

Her svever Hawking

Endelig kunne den anerkjente fysikeren Stephen Hawking forlate rullestolen og sveve vektløs.

27.04.07 15:33

I nesten 40 år har han vært plaget av en skjør kropp. Den britiske fysikeren Stephen Hawking kunne ikke skjule den store begeistrigen av å være vektløs da han fikk sveve fritt noe som han hadde drømt om siden han var unggutt.

- Det var vidunderlig. Jeg kunne ha gjort dette flere ganger. Jeg har sittet i rullestol i snart 40 år. Som dere sikkert vet, dette er fantastisk for meg, sa en rørt Hawking like etter at flyet landet på Cape Cañaveral i Florida, USA.

«Verdensrom, her kommer jeg»
Turen i et ombygd passasjerfly skjedde torsdag. Ideen dukket opp under et radiointervju der Hawking ble spurt om det var noe han hadde lyst til gjøre før han døde. Han nølte ikke: «Jeg har alltid ønsket meg å reise ut til verdensrommet», svarte ham.

Torsdag tok ham på seg en blå drakt fra NASA, romfartsmyndighetene i USA. Han ble trillet inn i flyet mens personalet klappet av begeistring. Han satt med hendene på fangene, og like før dørene ble lukket sa ham: «verdensrom, her kommer jeg».

Vektløslek og lovord
Noah McMahon, ingeniøren som hadde ansvaret for turen, hadde kun lovord for Hawking etter landingen.

- Han er en sterk fyr som smilte hele tiden. Han overrasket oss skikkelig. Turen var ukomplisert og tok mye lengre tid enn vi hadde regnet med, kommenterte McMahon.

For flyet skulle nemlig gå én kort runde i en såkalt pararelbane (som skaper vektløsheten), på grunn av den svake helsetilstanden til Hawking. Men når de først var ute i vektløsheten, så klarte Hawking ikke å stoppe. Han frydet seg som et barn.

- Livet på jorden er truet. Det finnes en fare for at jorden blir ødelagt av naturkatastrofer, en atomkrig eller et genetisk modifisert virus. Jeg tror ikke menneskeheten har en framtid som ikke innebærer å reise ut til verdensrommet, sa Hawking.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.